Susret posljednjeg, 3. kola F skupine Svjetskog prvenstva u Katru između Hrvatske i Belgije igran je na stadionu Ahmad Bin Ali pred 43.984 gledatelja, a na tribinama stadiona bio je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović sa suprugom.

Bio je to susret na kojem se okupilo najviše hrvatskih navijača od sva tri dvoboja u skupini, sasvim sigurno bilo ih je više od 2.000. Ujedno bio je to prvi susret u Dohi na kojem su hrvatski navijači bili u većini. Belgijanaca je bilo vrlo malo, možda niti tisuću.

Zanimljivo, Belgijski nogometni savez je uoči SP-a odustao od planova za postavljanje navijačke zone zbog nedostatka žara za turnir u zemlji koja je inače luda za nogometom, a Belgija je jedna od reprezentacija s najmanje navijača koji su stigli u Katar.

Na tribinama stadiona bio je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović sa suprugom, kao i bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, te predsjednik Međunardne nogometne federacije (FIFA) Gianni Infantino.

Hrvatski navijači vukli su momčad, svjesni kako i bod donosi osminu finala. Kada je engleski sudac Anthony Taylor u prvom poluvremenu dosudio kazneni udarac za Hrvatsku, na tribinama je nastala ludnica. Nažalost, uslijedio je razočaranje nakon što je VAR promijenio odluku.

Susret je bio igra živaca, napet i neizvjesan do samog kraja. U završnici utakmice obje su strane pokušale donijeti završni impuls svoji igračima.

Stadion Ahmad bin Ali podignut je na rubu pustinje i tik uz najveći trgovački centar u Katru, a svojom strukturom, valovitom fasadom i popratnim objektima odaje izgled krajolika u kojem je nastao i podsjeća na dine, uzvisine nastale nakupljanjem pijeska koji nanosi vjetar.

Izgrađen je na lokaciji istoimenog starog stadiona koji je izgrađen 2003., imao je kapacitet od 21.282 sjedećih mjesta, a srušen je 2015. U izgradnji novog stadiona korišteno je čak 90 posto starog stadiona, a osim građevnog materijala, iskorišteni su reflektori, sjedala, transformatori….

Njegova najupečatljivija značajka je sjajna fasada, sastavljena od uzoraka koji karakteriziraju različite aspekte zemlje – važnost obitelji, ljepotu pustinje, autohtonu floru i faunu, kao i lokalnu i međunarodnu trgovinu.

Nakon SP-a gotovo polovica modularnih sjedala na stadionu bit će uklonjena i predana razvojnim projektima nogometa u inozemstvu.