Oko dvije tisuće izaslanika na XX. općem, izvještajnom, Saboru HDZ-a, koji se u nedjelju održava u Lisinskom” analizirat će rad između dvaju sabora, raspravljati o temama iz izbornoga programa za parlamentarne izbore, a predsjednik Andrej Plenković predstavit će izborni slogan kampanje.

Plenković će podnijeti izvješće o radu stranke između 19. i 20. sabora, a u svom će govoru, najavljuju iz stranke, predstaviti i HDZ-ov slogan kampanje za parlamentarne izbore 17. travnja.

Andrej Plenković i njegovi najbliži stranački kolege ušli su u prepunu dvoranu KD Lisinski praćeni dugotrajnim pljeskom i pjesmom “Eye of the Tiger”, pozdravljajući se sa članovima stranke.

Nakon pozdravnih govora, uslijedit će izvješće glavnog tajnika HDZ-a Krunoslava Katičića, a potom će se obratiti predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved.

Članovima HDZ-a obratit će se i predsjednik Centrističke demokratske internacionale (CDI), međunarodne organizacije koja okuplja demokršćanske stranke i među ostalima obuhvaća Europsku pučku stranku (EPP), Andres Pastrana Arango te putem video poruke predsjednik EPP-a Manfred Weber.

Govorit će i predsjednik Hrvatske građanske inicijative iz Crne Gore Adrijan Vuksanović, a potom i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov te predsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović. Pozdravni govor održat će i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, a u ime koalicijskih partnera HDZ-a u Vladi predsjednik HSLS-a Dario Hrebak.

Među gostima sabora su i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić te predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković i predsjedateljica Vijeća ministar BiH Brojan Krišto.

Na saboru će se održati i panel rasprava o temama izbornoga programa koju će moderirati članica Predsjedništva HDZ-a Nina Obuljen Koržinek, koja je i zadužena za njegovu izradu. O temama koje će taj program sadržavati govorit će potpredsjednici stranke Oleg Butković, Branko Bačić i Ivan Anušić, međunarodni tajnik stranke Davor Božinović i članica Nacionalnog odbora HDZ-a Marija Vučković. Cjeloviti izborni program, najavljuju iz stranke, bit će predstavljen naknadno.

Uslijedit će rasprava i usvajanje zaključaka 20. sabora koje će predstaviti predsjednik stranke Plenković.

Plenković rekao da HDZ pobjeđuje na izborima, neovisno o Milanovićevoj najavi

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u nedjelju je u kratkoj izjavi novinarima uoči 20. sabora stranke rekao kako HDZ pobjeđuje na parlamentarnim izborima, neovisno o najavi predsjednika Republike Zorana Milanovića da će se na izborima kandidirati na listi SDP-a.

Novinari su Plenkovića pri dolasku u KD Lisinski na 20. sabor HDZ-a pitali je li mu Milanović “pomrsio račune” svojom najavom, a Plenković je odgovorio – “Mi, pobjeđujemo, a ovo drugo ćete čuti”.

Ustavni sud najavio je da će se sutra izjasniti o Milanovićevoj najavi kandidature, a Plenković je na pitanje novinara kakvu odluku očekuje odgovorio: “Ne znam, to je na njima”.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kratko je novinarima, na pitanje hoće li on biti v.d. predsjednik Republike, o čemu se kao o jednoj od mogućnosti govori u javnosti ako Milanović odstupi s mjesta predsjednika države, odgovorio “vrlo ste naivno nasjeli na njihove trikove”.

Potpredsjednik stranke Oleg Butković naglašava da je HDZ spreman za izbore i očekuje pobjedu “tko god bio predsjednik, odnosno kandidat za premijera od strane SDP-a”.

Na izbore izlazimo afirmativno, s postignućima proteklih osam godina, a Hrvatska je, rekao je, u tih osam godina puno bolja, stabilnija, međunarodno bolje afirmirana, gospodarski pokazatelji su kudikamo bolji nego što su bili 2016. unatoč izazovima (koronavirus, energetska kriza uzrokovana ratom u Ukrajini).

Butković: Milanovićev potez je nezapamćen

Od najavljenog sutrašnjeg očitovanja Ustavnoga suda, Butković kaže kako ne može “ništa očekivati, niti sugerirati”, a stava je da Milanovićeva najava s ustavno-pravnog stajališta nije regularna.

“Nezapamćeno je da predsjednik Republike, koji je nestranački, poglavito u ovom trenutku kad imate raspušten Sabor, najavljuje da će biti kandidat na izborima i da ide u izbornu utrku. To je nezapamćeno. I mislim da to nije, s ustavno-pravnog stajališta, regularno, ali o tome će odlučiti Ustavni sud”, rekao je.

Ma kakav Milanović, kratko je pak poručio politički tajnik HDZ-a Ante Sanader, a potpredsjednik stranke Ivan Anušić također naglašava da je HDZ spreman za izbore i novi mandat.