Sedmo izdanje međunarodnog sajma vina, delicija i ugodnog življenja WineOS održano je 28. i 29. siječnja 2022. u Osijeku. Na  1900 četvornih metara dvorane Gradski vrt bilo je 90 izlagačkih mjesta s više od stotinu izlagača iz Hrvatske i susjednih zemalja.

„Imali smo vrlo kratak rok za pripremu sajma i veliko mi je zadovoljstvo što smo danas svi ovdje i što smo uspjeli sve prirediti na vrijeme“, istaknuo je na otvorenju sajma Boris Ocić, predsjednik udruge Dekanter koja je organizirala događaj.

WineOs 1 Osijek 29. 1. 22.

Predsjednik udruge Graševina Croatica Josip Pavić rekao je da je WineOS  najveća manifestacija ove vrste u ovoj vinskoj regiji i da mu je velika želja da uskoro postane najveća u cijeloj Hrvatskoj.

Zamjenik predsjednika Hrvatske gospodarske komore Dragan Kovačević istaknuo je kvalitetu naših vina ilustrirajući to podatkom da je prosječna cijena hrvatskih vina u izvozu trostruko veća od prosječne cijene vina iz uvoza. Pritom je posebno naglasio iznimnu kvalitetu graševine kao najvažnije sorte ove vinske regije.

WineOs 3 Osijek 29. 1. 22.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Vladimir Ham posebno se osvrnuo na važnost WineOS-a kao vrhunskog turističkog događaja.

Sajam je službeno otvorio Osječko – baranjski župan Ivan Anušić.  „Osječko – baranjska županija je tu i bit će uvijek tu uz organizatore događaja koji promiču sve ono što smo si zacrtali kao razvojne ciljeve, u prvom redu gospodarstvo, poljoprivredu, vrhunsku hranu i vina te ukupnu turističku ponudu“, rekao je Anušić.

WineOs 4 Osijek 29. 1. 22.

Uz promociju proizvođača vina i delicija s istoka Hrvatske te gostiju iz drugih vinskih regija domovine i susjednih zemalja, tijekom dva dana sajma održavane su vinske radionice i Cooking Show u sklopu kojeg su lokalni chefovi na velikoj pozornici pripremali razne specijalitete. Nazočni su mogli vidjeti i kušati kako kuhaju Tomica Đukić, Igor Vlatković, Saša Vojnović, Mateo Meković i Nebojša Rajković. Večer prije početka WineOS-a u restoranu Waldinger održana je gala večera na kojoj su gosti mogli uživati u vrhunskim zalogajima koje je spravljao  poznati chef Goran Kočiš. Njegove gastronomske kreacije pratila su vina vinarija: Krauthaker, Belje, Iločki podrumi, Apolitico, Kalazić i Erdutski vinogradi.

Održano je osam vinskih radionica na kojima su posjetitelji mogli uživati u vinima vinarija: Sauska, Gross, Josić, Krajančić, Krauthaker, Grabovac, Aleksandrović i Brkić.  Kao uvod u ovodišnji program WineOS-a  dva tjedna ranije je poznati sommelier Eric Zwiebel u hotelu Waldinger održao masterclass predavanje o graševini Slavonije i Podunavlja i o rizlingu francuske regije Alsace.

Pripremio: Tomislav Radić

Snimke: Marko Žuljević