Održano predavanje „Sv. Marko Križevčanin i pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji“

9. rujna 2020. Autor: prigorski.hr Križevci Održano predavanje „Sv. Marko Križevčanin i pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji“


U sklopu dvotjednih dana sv. Marka Križevčanina na blagdan je Male Gospe u utorak 8. rujna 2020. održano predavanje „Sveti Marko Križevčanin i pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji“.

U župnoj crkvi sv. Ane u Križevcima održao ga je, nakon što je predslavio misno slavlje, Anđelko Katanec, župnik in solidum župe sv. Blaža u Zagrebu i povjerenik za pastoral turista i migranata Zagrebačke nadbiskupije.

Uvodno je predavač govorio o marijanskoj pobožnosti te o bogatom štovanju Majke Božje u Križevcima još od srednjega vijeka. Zatim je dao cjelovit presjek života sv. Marka Križevčanina ističući ključne trenutke svečeve duhovne povezanosti s Blaženom Djevicom Marijom.

006 Tanja Baran i Danijela Zagorec

Naglasio je da je sv. Marko izmoljen po zavjetu njegovih roditelja Majci Božjoj. Zatim je iscrpno govorio o svečevu uključivanju u Marijinu kongregaciju 1607. tijekom njegova školovanja u Grazu, kada je i odlučio postati svećenik. Predstavio je i Markove rimske dane u zavodu „Germanicum et Hungaricum“, a posebno je detaljno govorio o duhovnoj prisutnosti Blažene Djevice Marije u trenucima mučeništva sv. Marka.

005 Vjernici

Tijekom najvećih mučeničkih boli Marko je zazivao Isusa i Mariju, istaknuo je predavač rekavši da je Marko s ubijenom subraćom najprije bio pokopan u privatnoj kapelici posvećenoj Blaženoj Djevici Mariji.

Anđelko Katanec je sv. Marka Križevčanina predstavio kao uzora marijanske pobožnosti o čemu su govorili ključni duhovni autoriteti 20. stoljeća. Podsjetio je kako je nadbiskup Alojzije Stepinac 1935. u svojoj poslanici napisao da je Marko bio odan Majci Božjoj i da je tu vjernost očuvao tijekom cjelokupnoga života.

004 Predavanje Anđelka Katanca

Kardinal Franjo Šeper, uz 350. obljetnicu mučeništva 1969., istaknuo je da nam baština sv. Marka Križevčanina ostavlja tri glavne poruke: križ, Mariju i papu. Predavač se sjetio i govora pape Ivana Pavla II. koji je tijekom svečanosti kanonizacije 1995. predstavio Marka i Košičke mučenike kao uzore marijanske pobožnosti.

003 Predaja zahvalnoga dara

Zahvalne riječi predavaču je uime organizatora Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ izrekla predsjednica Udruge Tanja Baran, koja je u zajedništvu s Danijelom Zagorec, interpretirala stihove posvećene trećem hrvatskom svecu.

002 Misa, propovijed

U glazbenom je dijelu programa nastupio „Crisinus“, zbor mladih križevačkih župa. Domaćin cjelokupnoj svečanosti bio je župnik križevačke župe sv. Ane Stjepan Soviček.

001 Misa