Na kušanje mladih vina u Udruzi vinogradara i vinara “Kaptol” Preseka dostavljena su ukupno 42 uzorka vina.

Vina je kušala izv. prof.dr.sc. Ana Marija Jagatić Korenika s Agronomskog fakultete u Zagrebu.

– Dominirale su graševine (17), iznimno lijepa vina, manje ili više bistra, čistih aroma i ugodnog okusa, sa samo jednim uzorkom u kojem je prepoznata mana- oksidacija. Slijedile su mješavine bijelih sorata (14) standardna vina lokalnih vinogradarskih položaja, koja odišu lijepim aromama, svježim okusom uz dva uzorka u kojima je prepoznata povišena hlapljiva (octena) kiselost, oksidacija i etil-acetat (mirisi odstajale jabuke i acetona)  uslijed neadekvatne zaštite mošta i vina s Vinobranom ili Sumpovinom – kazala je.

Na kušanju je bilo i lijepih silvanaca, rizlinga rajnskog, chardonnay-a i muškata suhih i s ostatkom šećera koje treba i dalje čuvati obzirom na sastav i aromatičnost. Kušana su i četiri crna vina, frankovka, pinot crni i mješavine sorata, primjerene boje i čistih aroma.

Na kraju Presečani će, sudeći piti visokokvalitetna vina, ali se moraju držati stručnih uputa u podrumarenju.