3. Međunarodno ocjenjivanje rakija i likera održano je u srijedu i četvrtak, 10. i 11. studenog 2021.na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Ocjenjivanje je organizirao Gospodarski list u suradnji s Agronomskim i Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu.

Ocjenjivala se boja, bistroća, tipičnost, miris i okus rakija, likera i ginova. Uzorke na ocjenjivanje prijavilo je 70 proizvođača. Pristiglo je više od stotinu uzoraka iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Više od 60 uzoraka dobilo je ocjenu 18 i više (zlato i veliko zlato). Zanimljivo je kako je apsolutni šampion natjecanja dobio maksimalnu ocjenu 20, po prvi puta otkad je međunarodnog ocjenjivanja rakija i likera u Zagrebu.

Predsjednik ocjenjivačke komisije doc. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj s Agronomskog fakulteta u Zagrebu naglasio je iznimnu kvalitetu ovogodišnjih uzoraka. Više o proizvodnji voćnih rakija, likera i travarica uskoro će se objaviti u knjizi doc. dr. sc. Marina Mihaljevića Žulja „Voćne rakije, likeri i travarice“ koja izlazi u prosincu, a zainteresirani tu knjigu mogu naručiti kod Gospodarskog lista.

Prof. dr. Ninoslav Nikićević sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, član komisije ocjenjivača, rekao je kako šampionska šljivova prepečenica pripada samom vrhu svjetskih pića uz francuski konjak i škotski viski.

Apsolutni šampion ocjenjivanja i šampion u kategoriji rakija je Stara šljivova prepečenica iz 2001. proizvođača Luke Perića (Stari Vitez DOO, Srbija).

Šampionsku titulu u kategoriji likera osvojila je Destilerija Patrik – Teranino liker iz 2021. proizvođača Patrika Sračića.

Pobjednik u kategoriji ginova je Destilerija Gavran – Raven’s london dry gin iz 2021. proizvođača Ivana Gavrana.

Pripremio: Tomislav Radić