U Osnovnoj školi „Ante Starčevića“ Lepoglava 9. studenoga 2022. održane su prve radionice unutar projekta „Zdravi zubi za sve – promocija dentalnog zdravlja u Varaždinskoj županiji“.

Projekt provodi Dom zdravlja Varaždinske županije s partnerom Varaždinskom županijom, a u potpunosti je financiran sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 429.841,56 HRK. Ciljevi projekta su promicanje zdravih oralnih navika i povećanje znanja i svijesti građana Varaždinske županije o važnosti prevencije oralnih bolesti.

– Kvaliteta oralnog zdravlja najvažnija je tema ovog projekta jer želimo podići razinu educiranosti po pitanju oralnog zdravlja. Zato samo prije svega usmjereni na vrtićku populaciju, ali i osnovnoškolce kako bi zajedno s njihovim odgojiteljima, učiteljima podigli tu svijest o važnosti očuvanja oralnog zdravlja. Nažalost, Varaždinska županija ne zaostaje za hrvatskim prosjekom kada govorimo o zdravlju zubi, a svi znamo kako loši zubi sa sobom mogu povući čitav niz drugih zdravstvenih problema. Ovim projektom želja nam je to promijeniti – poručio je ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije doc. dr. sc. Jurica Veronek.

U radionicama u Osnovnoj školi „Ante Starčevića“ Lepoglava koje je održao voditelj dentalne medicine Tomislav Benjak, dr. med. dent., sudjelovalo je više od 60 učenika koji su se i sami aktivno uključili i pokazali već postojeća znanja o tematici.

S predstavnicima Doma zdravlja Varaždinske županije razgovarali su o temama zubne putovnice, karijesa, aparatića za zube, pravilnom četkanju, redovitim posjetima stomatologu. Tijekom trajanja projekta održat će se po dvije radionice u 33 osnovne škole kojima je osnivač Varaždinska županija, u prvim i šestim razredima, za uzraste koji su najpodložniji bolestima zubi.

Na prvim radionicama o dentalnom zdravlju sudjelovali su i pomoćnica ravnatelja Doma zdravlja Varaždinske županije za sestrinstvo Andreja Tomašek, voditeljica projekta Ivana Gruber Osonjački i Andrea Holi iz Javne ustanove za razvoj Varaždinske županije.

Ujedno, unutar projekta planirano je i nekoliko vrsta aktivnosti za djecu, trudnice i osobe treće životne dobi te široku javnost.