U Velvet Cafeu, kultnoj zagrebačkoj lokaciji, udruga Nismo same je održala svoju inicijativu „zdrave kave s doktorima“ koja je, uz vrhunske liječnike i stručnjake, okupila stotinjak sudionika.

Tom prigodom su prisutne žene imale priliku saznati sve informacije o prevenciji malignih bolesti, dobiti savjete i podršku te postaviti brojna pitanja koja ih muče ili na koja nemaju odgovor.

Posebnost projekta je to što se ova druženja organiziraju izvan zdravstvenih institucija, a sve kako bi kroz prijateljski razgovor omogućili bolju komunikaciju i razumijevanje između liječnika i pacijenata.

Zdrava kava, Zagreb_1

Inicijativa „zdrava kava s doktorima“ udruge Nismo same namijenjena je svim ženama, bez obzira na njihovo zdravstveno stanje, i njihovim obiteljima kako bi kroz neformalno druženje s liječnicima dobili odgovore na sva pitanja vezana za preventivne preglede i suživot s rakom.

Na „zdravoj kavi“ u Zagrebu okupilo se stotinjak sudionika, koji su u društvu izvrsnih liječnika razgovarali o ključnim zdravstvenim temama poput preventivnih pregleda, simptoma i rizika od obolijevanja pa sve do psihološke podrške i korisnih savjeta oko prehrane i suplemenata. Jedna od tema je bio i zastarjeli zdravstveni sustav koji stvara jaz između liječnika i pacijentica te time otežava kvalitetno liječenje.

Sa zainteresiranim ženama, njihovim obiteljima i građanima razgovarali su vrhunski liječnici i stručnjaci prim. dr. sc. Paula Podolski, dr. med., spec. onkologije i radioterapije, voditeljica Odjela za tumore dojke KBC-a Zagreb, Zrinka Rendić-Miočević, dr. med., spec. onkologije i radioterapije, Klinika za tumore KBC-a Sestara milosrdnica, prim. doc. dr. sc. Vesna Ramljak, predstojnica Odjela za patologiju i citologiju Klinike za tumore KBC-a Sestara milosrdnica i predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska, dr. sc. Marija Skoko, dr. med., spec. transf. med., Klinika za tumore KBC-a Sestara milosrdnica, Gordan Crvenković, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, Maja Vukoja, dr. med. spec. psihijatar, Dnevna bolnica za afektivne poremećaje Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb i Ivona Poljak, psihologinja, Klinika za onkologiju KBC-a Zagreb.

Zdrava kava, Zagreb_3

„Kroz ovaj projekt shvatila sam kolika je vrijednost ovakvih druženja. S druge strane, užasnuta sam pitanjima koje žene postavljaju jer vidim da im se ne pruža puno informacija o ovoj teškoj temi. Svaka dijagnoza karcinoma je grozna i obično je ljudi poistovjećuju sa smrću. Zaboravljamo ono emotivno. Sama sam imala dva karcinoma i radim s pacijenticama koje prolaze kroz isto. Rekla bih da su pacijentice zarobljene u labirintu neznanja. Ne razumiju šta im se događa, ne znaju što mogu očekivati i koje korake poduzimati“, rekla je prim. doc. dr. sc. Vesna Ramljak, predstojnica Odjela za patologiju i citologiju Klinike za tumore KBC-a Sestara milosrdnica i predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska.

„Druženje oči u oči u opuštenoj atmosferi, to je ključ priče. U ovih 30 godina što se bavim medicinom, primijetio sam da liječnici ne razgovaraju dovoljno s pacijenticama. Naravno, kroz iskustvo mi liječnici trebamo znati koja pitanja postaviti i kako pristupiti, ali 80 % dijagnoze mi može dati razgovor s pacijenticom. Razgovorom na kraju možemo značajno smanjiti odlaske na brojne pretrage, ali i uštedjeti novce i rasteretiti zdravstvene sustave. Pohvaljujem inicijativu Udruge, a ženama bi htio poručiti da budu hrabre i da razgovaraju“, rekao je Gordan Crvenković, dr. med., spec. ginekologije i porodništva.

Velika pažnja je bila usmjerena i na mentalno zdravlje te kako si pacijentice mogu pomoći nakon spoznaje o teškoj bolesti.

„Kada imate iskustvo maligne bolesti, onda je ta spoznaja uvijek prisutna, bez obzira što ste ozdravili. U početku kada dobijete dijagnozu, svaki dan vas nešto podsjeća na to. S vremenom se to ublažava, ali još uvijek postoji. Normalno je da postoje te misli i strahovi koje ne možete kontrolirati, ali možete kontrolirati kako reagirati na njih i tako si pomoći“, rekla je Ivona Poljak, psihologinja, Klinika za onkologiju KBC-a Zagreb.

„Zdrava kava s doktorima“ – inicijativa Udruge Nismo same, provodi se u 15 gradova diljem Hrvatske u sklopu njihovog najnovijeg EU projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“. Zagreb nije obuhvaćen projektom, a zbog velike zainteresiranosti žena Udruga je „zdravu kavu“ dovela u svoj grad.

Glavni cilj ovih druženja je pružati ključne informacije, educirati i povećati svijest građana o važnosti prevencije te promovirati zdravlje. Ideja je da svi zainteresirani sudionici putem ugodnog, prijateljskog razgovora s liječnicima dobiju odgovore na pitanja koja ih muče – od preventivnih pregleda, dijagnoze, procesa liječenja pa sve do psihološke podrške i samog suživota s rakom.

„Zdrave kave s doktorima“ su se do sada održale u osam gradova Hrvatske, a ostavile su jako pozitivan i ohrabrujući utjecaj na žene te okupile više od 400 sudionika.

Ovim hvalevrijednim projektom, Udruga Nismo same ulaže velike napore kako bi novooboljelim ženama osigurale psihološku podršku, edukaciju i pravilno informiranje uz opuštajuću atmosferu i razgovor s liječnicima, ali i druge aktivnosti poput niza kreativnih radionica koje se provode u prostorima Udruge. Više informacija o projektu možete saznati ovdje.