Na vojnom poligonu Eugen Kvaternik kod Slunja u četvrtak je održan završni dio i prezentacija vojne vježbe Združeni odgovor 2024., u kojoj sudjeluje 700 pripadnika Oružanih snaga RH, s ciljem povećanja operativne sposobnosti združenog djelovanja postrojbi kopnene vojske.

Tijekom završnog dijela vježbe uključene postrojbe sudjelovale su u bojnim gađanjima kao i zajedničkom višerodnom djelovanju prilikom provedbe ofenzivnih aktivnosti, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Na završnom dijelu vježbe bili su načelnik Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Tihomir Kundid, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta general-bojnik Slaven Zdilar, zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadni general Valentin Skroza te drugi zapovjednici i predstavnici ustrojstvenih cjelina OS RH.

“Uložili ste vrijeme, trud i energiju u procese obuke i priprema, sve potrebno da biste došli do krune tog procesa, a to je vježba s bojnim gađanjem”, rekao je general-pukovnik Kundid postrojenim sudionicima nakon uspješne provedbe vježbe, dodavši kako je iznimno zadovoljan onim što su pokazali.

Također, objašnjavajući kontekst i svrhu vježbe, istaknuo je kako suvremene bojišnice karakteriziraju združene operacije stoga je fokus vježbe bio upravo na združivanju rodova manevarskih snaga i snaga borbene potpore.

Među ključnim obučnim skupinama na vježbi bila je namjenski organizirana postrojba Hrvatske kopnene vojske kojom je zapovijedao pukovnik Marko Krpan.

“Pokazali smo svoje sposobnosti i mogućnosti u jednom organiziranom i združenom manevru. Sve je provedeno kao što je planirano, zadaće i cilj su ostvareni”, istaknuo je Krpan.

Pohvalivši sudionike vježbe, pukovnik je ocijenio izvrsnim što mladi pripadnici pokazuju velik interes za vježbe kao što je Združeni odgovor 2024.

Združeni odgovor jedna je od najvećih ovogodišnjih vježbi OS RH, koja se održava od 16. do 24. svibnja.

Osim Hrvatske kopnene vojske kao nositelja vježbe, u njoj sudjeluju i postrojbe Obavještajne pukovnije te Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Cilj je povećati dostignute operativne sposobnosti združenog djelovanja postrojbi kopnene vojske kao i steći uvid u spremnost za provedbu dodijeljenih misija i zadaća.

U vježbi sudjeluje oko 700 pripadnica i pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, a od tehnike su, između ostalog, korišteni tenkovi M-84, borbena oklopna vozila Patria, borbena vozila pješaštva M-80, samohodne haubice PzH2000, haubice D-30, samohodni višecijevni lanseri raketa BM-21 Grad te helikopteri OH-58D Kiowa Warrior i UH-60M Black Hawk.