Završna konferencija projekta „Odrastanje u jednakosti, Koprivnica – ODJEK VI“, održana je danas u Gradskoj vijećnici. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 327.170,40 EUR , pri čemu su 250.000,00 EUR bespovratna sredstva, dok će se do kraja provedbe projekta iz proračunskih sredstava Grada utrošiti oko 140.00,00 EUR.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Mišel Jakšić uvodnim se riječima zahvalio cjelokupnoj ekipi koja je radila na projektu, kao i ravnateljicama i ravnateljima osnovnih škola, partnerima u projektu te naravno svim pomoćnicima u nastavi i koordinatorima.

„Sveukupno je kroz projekt „ODJEK VI“ kroz školsku godinu 2023./2024. godinu bilo uključeno 53 učenika, a zaposleno 47 pomoćnika u nastavi“, kazala je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Mlinarić.

Projekt Grada Koprivnice i škola partnera (OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“, OŠ „Braća Radić“, OŠ „Đuro Ester“, OŠ „Podolice“, COOR Podravsko sunce ) „ODJEK VI“ osiguran je u okviru Poziva Ministarstva znanosti i obrazovanja: Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama – faza VI, financiran iz Europskog socijalnog fonda plus u financijskom razdoblju 2021.-2027.

„Hvala pomoćnicima u nastavi, hvala Gradu Koprivnici što zapravo osiguravaju odrastanje u jednakosti naše djece , djece s teškoćama u razvoju jer najvažnije je u ovom procesu toj djeci pomoći da postignu uspjeh, odnosno da ih motiviramo za uspjeh, a onda će oni dalje nastaviti u onolikoj mjeri koliko to mogu“, kazala je ravnateljica COOR-a Podravsko sunce Radmila Popović.

Pomoćnica u nastavi Nataša Đurđina istaknula je ljepotu ovog posla u iskrenosti i čistoj ljubavi te obostranog učenja.

Zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž istaknula je važnost ovog provođenja projekta u lokalnim zajednicama prvenstveno zbog nedostatka empatije od strane države prema svim pomoćnicima u nastavi, a to ujedno znači i prema samoj djeci.

„Država smatra da je stanje djece privremeno, da će jednom proći, da im ne treba stalna pomoć, što je jedna velika zabluda. S djecom treba neprestano raditi, a samim time potrebni su nam i pomoćnici u nastavi i to na neodređeno vrijeme. Oni moraju ostaju ostati u obrazovnom sustavu i zbog toga će Grad kroz razne projekte uvijek biti njihova potpora“, istaknula je zamjenica Ostriž.

Inače, projekt ODJEK provodi se u gradskim osnovnim školama od školske godine 2015./2016. i kroz cijelo to vrijeme želi se odgovoriti na problem nejednakih mogućnosti s kojima se suočavaju učenici s teškoćama u razvoju radi čega im je potrebna podrška u vidu pomoćnika u nastavi ili stručnog komunikacijskog posrednika čime se pridonosi izjednačavanju učenika te njihovom boljem obrazovnom uspjehu, uspješnijoj socijalizaciji i emocionalnom funkcioniranju, a samim time i boljoj prihvaćenosti u društvu.

Zavrsna Konferencija Odjek Vi Zavrsna Konferencija Odjek Vi 02 Zavrsna Konferencija Odjek Vi 03 Zavrsna Konferencija Odjek Vi 04 Zavrsna Konferencija Odjek Vi 05 Zavrsna Konferencija Odjek Vi 06 Zavrsna Konferencija Odjek Vi 07 Zavrsna Konferencija Odjek Vi 08 Zavrsna Konferencija Odjek Vi 09 Zavrsna Konferencija Odjek Vi 10

Zavrsna Konferencija Odjek Vi 11

Foto: Grad Koprivnica

Zavrsna Konferencija Odjek Vi 12 683x1024 Zavrsna Konferencija Odjek Vi 13 Zavrsna Konferencija Odjek Vi 14 Zavrsna Konferencija Odjek Vi 15 Zavrsna Konferencija Odjek Vi 16