„Štagalj“ u Kostanju kod Dubrave u 25 godina svoga djelovanja prošao je kroz mnoge probrazbe: od kazališta,  galerije, koncertne dvorane i sada kao muzej. Hrvatska je održala 31. siječnja 15. po redu Noć muzeja, a ovdje je Treća dječja noć muzeja.

Treća dječja noć muzeja održana je u suradnji s Dječjim vrtićem Dubrava i tamošnjom Osnovnom školom , a po posvećena je kraljevima.  Povijest je zabilježila da se u Dubravi vodila borba oko trona. Bilo je to 1527. kada je na Slavonskom saboru Ivan Zapolja izabran za kralja.

– Da sve ne bi ostalo u području mašte, novinarka Ivana Dragija, približila nam je neke povijesne činjenice,  dok je Nataša Batković, ravnateljica Dječjeg vrtića prozborila o važnosti igre u stjecanju znanja i novih spoznaja, a učiteljica njemačkog jezika Martina Kranjc rekla više o poticanju i motiviranju – rekla je Mirjana Sačer Bobanac voditeljica „Štaglja“, umjetničke institucije.

Najmlađi, zaneseni pričama i događajima u kojima su glavni likovi kraljice i kraljevi, svoje su doživljaje pretočili u vrlo zanimljive kreativne radove. Ovo iznimno poticajno i bogato razvojno iskustvo djeci je omogućilo da se kroz igru mogu uživjeti u različite likove, proraditi razne emocije pritom usvajajući različite pojmove.

Djeca slušaju i čitaju o kraljevima i kraljicama. Jednom su to povijesne ličnosti, drugom zgodom likovi iz lektire. Djevojčice sanjaju da postanu kraljevne i odjenu prekrasne haljine i krune, a dječaci se u snu bore na vatrenim konjima s mačem u ruci.

Pokazalo se da povijesne činjenice mogu biti zanimljive i da zaboravljena kraljevstva mogu oživjeti. Tomislav, Jelena, Dmitar Zvonimir, Ivan Zapolja i Ferdinand I bili su  u „Štagalj“ i zajedno sa znatiželjnicima zajedno tržili odgovore koje ne mogu znanstvenici naći, već jedino mašta, posebno djece. Djeca su pripremila izložbu likovnih radova različitih tehnika na temu „Zlatno doba povijesti-Hrvatsko kraljevstvo.“

Tijekom izložbe roditelji su u sudjelovali u kreativnim radionicama , radili su mačeve, grbove, krune, zastave. U duhu toga vremen  posjetitelje je kroz izložbu vodio kralj i kraljica .Kako bi povratak u neka prošla vremena bila što vjerodostojnija , za priče o Zrinskima koji su živjeli u Vrbovcu, pobrinuo se Jura Gašparac. Autentičnu glazbu na lutnji izvodio je Dražen Frenović.

Dragan Vicković/prigorski.hr