🖼️ ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA OPĆINE SVETI PETAR OREHOVEC Franjo Poljak: U općinu je u protekle tri godine investirano 50 milijuna kuna

29. lipnja 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno 🖼️ ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA OPĆINE SVETI PETAR OREHOVEC Franjo Poljak: U općinu je u protekle tri godine investirano 50 milijuna kuna


Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sveti Petra Orehovec održana je na današnji blagdan u domu u Svetom Petru Orehovcu. Predsjednik Općinskog vijeća Dragutin Matus pozdravio je brojne uvažene goste:

Saborske zastupnike Branka Hrga i Damia Felaka, župan Koprivničko-križevačke županije Darka Korena, zamjenika župana Darka Sobotu, načelnika Općine Sveti Ivan Žabno Nenada Bošnjaka, zamjenika križevačkog gradonačelnika Danijela Šaška, načelnika općine Gornja Rijeka Darka Fištrovića, načelnika Općine Kalnik Mladena Kešera, ravnatelja ŽUC-a Dragutina Guzalića, zamjenika generalnog direktora Hrvatskih voda Davora Vukmirića, direktora Komunalnog poduzeća Križevci Martina Kozjaka, direktoricu Vodnih usluga Križevci Helenu Kralj Brlek, predstavnike tvrtke Radnik d.d. Križevci Valentinu Valent Marka Katanovića, ispred križevačkog Gradskog društva Crvenog križa Đurđicu Trbus Ivanu Ružić, akademika Dragutina Feletara, ravnatelja OŠ Sveti Petar Orehovec Stjepana Lučkog te predstavnike ustanova, udruga i broje goste i uzvanike koji su prisustvovali svečanoj sjednici Općinskog vijeća povodom Dana Općine Sveti Petar Orehovec.

Predsjednik Općinskog vijeća Dragutin Matus uvodno je naglasio kako je dosad održano 20-ak sjednica, a sve su odluke većinom donesene jednoglasno.

Načelnik općine Franjo Poljak uvodno je naglasio kako su zbog koronavirusa u skromnijem izdanju odlučili obilježiti Dan općine te je pobrojao brojne projekte. -Završetak ceste NC1, financirana iz Programa ruralnog razvoja s oko pola milijuna kuna, rekonstruirali smo i još neke nerazvrstane ceste, tako da je ukupna investicija preko milijun kuna, dok smo ukupno preko 8 milijuna kuna uložili u naše nerazvrstane ceste. -kazao je Poljak u pogledu cestovne infrastrukture.

-Investirano je i u vodovod i to na potezu Gornjeg i Donjeg Fodrovca, Mokrica Miholečkih, Brezja, Kusijevca u vrijednosti 3,6 milijuna kuna. Ovdje se posebno želim zahvaliti Hrvatskim vodama i gospodinu Davoru Vukmiriću. Bez te pomoći ne bi uspjeli samo zatvoriti tu investiciju. -istaknuo je Poljak.

Kao posebnu važnu investiciju Poljak je naglasio dječje vrtiće u Fodrovcu i Svetom Petru Orehovcu, a za potonji se predviđa da bi bio gotov u listopadu, dok bi do rujna 2021. godine vrtići trebali biti u funkciji.

-Raspisan je natječaj za asfaltiranje 1 km ceste Brdo Orehovečko – Gornje Vine. Kandidiran je vodovod Zaistovec, vrijedan 6 milijuna kuna. – kazao je Poljak te dodao kako je KUD Prigorec prijavio projekt vrijedan preko 400 tisuća kuna.

Poljak je istaknuo kako će se u suradnji sa Županijom izgraditi i dugoočekivana školsko-sportska dvorana, a u četvrtak je s bankom potpisan ugovor o kreditiranju, a vrijednost projekta je preko 15 milijuna kuna.

-Kada sve investicije zbrojite u ovih 3 godine i kada dodate 2021. godinu, radi se o gotovo 50 milijuna kuna investicija. Podsjećam da je 2018. godine proračun bio 3,5 milijuna kuna. Tako ćemo stvoriti da se poveća kvaliteta života u općini i da mladi s obiteljima ostanu ovdje živjeti i da im ovo mjesto bude poželjno za život. – kazao je Poljak te uručio priznanje Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Sveti Petar Orehovec povodom 110 godina uspješnog rada.

U ime prisutnih načelnika prisutnima se obratio Nenad Bošnjak, načelnik općine Sveti Ivan Žabno. koji je istaknuo kako djela načelnika i njegovih suradnika govore tisuće riječi te uputio čestitku povodom Dana općine.

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić istaknuo je kako se projekt jedino može napraviti ako se radi u timu. -Ovaj tim krasi proaktivnost, a Vlada Andreja Plenkovića puno je uložila u projekte vodovoda. Neki su bili skeptični po pitanju truda i financija Hrvatskih voda (na križevačkom području rješava se vodovod na području Apatovca i okolice, a dogovorili smo i daljnje sastanke.

Danas je objavljen javni poziv za mrežu Aglomeracije Križevci težak 260 milijuna kuna, a koji će najvjerojatnije iznositi i više. To je projekt koji je zbog prijašnje uprave Hrvatskih voda, ali i lošim djelovanjem nekih političara s ovog područja bio doveden u pitanje. -kazao je Vukmirić i dodao kako projekt Aglomeracije Križevci nije upitan.

Saborski zastupnik Branko Hrg uvodno je čestitao i pohvalio rad DVD-a Sveti Petar Orehovec. -Moramo biti zajedno, moramo si pomagati, upravo ovako kako je to Neno rekao (načelnik općine Sv. I. Žabno op.a.). Ponosan sam kada dođem na neke druge sjednice povodom dana općine ili gradova i sretan sam kada vidim što se ovdje sve radi i kako se uloženi trud vraća. -istaknuo je Hrg dodavši kako neki gradovi nemaju projekte kakve imaju Sveti Petar Orehovec i Sveti Ivan Žabno, a kao vrlinu načelnika Poljaka istaknuo je samozatajnost.

-Ovaj dio Hrvatske ne zaslužuje više biti marginaliziran. – naglasio je Hrg zaključivši kako se nada da će korona kriza što prije završiti kako bi se sve moglo adekvatno obilježiti.

Saborski zastupnik Damir Felak kazao je kako ovakve općine opravdavaju svoje postojanje, a to upravo pokazuju brojni projekti i investicije koje se provode u općini Sveti Petar Orehovec kao što je vodovod, asfaltiranje nerazvrstanih cesta, a posebno projekt kao što je sportska dvorana.

-Sve je to zasluga politike koju provodi ova Vlada, a posebno kroz decentralizirana sredstva, čime su ojačani proračuni jedinica lokalnih samouprava. Općine moraju ostati kao takve, jer su one najbliže ljudima. – kazao je Felak.

Župan Darko Koren istaknuo je zadovoljstvo što Županija sudjeluje u projektima koji se provode na području Svetog Petra Orehovca. -Uvjeren sam da ćemo ove godine početi i realizirati projekt školsko-sportske dvorane. Sredstva su osigurana i potrebno je 2 do 3 tjedna da se završe još neke procedure prije raspisivanja natječaja. Svi znamo što znači jedan projekt od 17 do 18 milijuna kuna za jednu ovakvu općinu. -istaknuo je Koren dodavši kako dosta toga ne bi bilo moguće bez odluke koja Vlade jedinicama lokalne samouprave omogućuje da financijski ojačaju, a upravo je Općina Sveti Petar Orehovec eklatantan primjer takve politike.

Prije početka svečane sjednice održan je obilazak vrtića u Svetom Petru Orehovcu. -Vrtić će imati tri grupe i kuhinju, na katu će bit uprava. Djeca ulaze u vrtić na istoj razini kao što je i parkiralište. Investicija je vrijedna 10,5 milijuna kuna, a vrtić se izvodi po svim standardima energetske učinkovitosti – poručio je tijekom obilaska općinski načelnik Franjo Poljak.

Donosimo bogatu galeriju fotografija s današnje svečanosti.

 

 

Facebook Comments