Povodom Dana Hrvatske obrtničke komore u četvrtak, 01. srpnja u City Plazi u Zagrebu održana je svečana Akademija povodom Dana Hrvatske obrtničke komore.

Na Akademiji su najzaslužnijim obrtnicama i obrtnicima dodijeljena najviša priznanja Hrvatske obrtničke  komore, a ujedno su promovirani novi majstori i majstorice.

S obzirom da zbog pandemije korona virusa prošle godine nije održana svečana Akademija, na ovogodišnjoj su dodijeljena priznanja za 2020. i 2021 . godinu.

Svečana akademija (5)

I ove godine vrijedni obrtnici iz Koprivničko-križevačke županije dobili su visoka priznanja:

1. Marija Posavec, vlasnica frizerskog salona,,Mulier” iz Koprivnice, dobila je ,,Plaketu Zlatne ruke s pisanim priznanjem” za 2020. godinu.

Marija Posavec obrt je registrirala 31. srpnja 1987. godine i od samih početaka  aktivna je u komorskom sustavu. Trenutno obnaša funkciju članice Nadzornog odbora Udruženja obrtnika Koprivnica te je članica Upravnog odbora Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije. U svom je obrtu tijekom 30 godina primila 47 učenika na praktičnu nastavu i vježbe naukovanja, od kojih je 10 njih otvorilo vlastite obrte.

Svečana akademija (3)

Također, za iznimna zalaganja i mentorstvo nagrađena je nagradom ,,Šegrt Hlapić”. Vrlo se rado odaziva na razne humanitarne revije i dobitnica je mnogih priznanja i zahvala.

2. Antun Kovačić, vlasnik obrta za galvanizaciju, proizvodnju, usluge i trgovinu ,,ZGR Kovačić” iz Križevaca dobio je najviše Primanje HOK-a ,,Statuu Zlatne ruke s poveljom” za 2021. godinu, na prijedlog Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije i Udruženja obrtnika Križevci.

Antun Kovačić registrirao je obrt 1988. godine te je vrlo ugledan obrtnik u lokalnoj zajednici, uključen u sve aktivnosti kako bi pomogao kolegama obrtnicima. U tijela Udruženja obrtnika Križevci bio je uključen od samog početka obrtničkog rada.

Svečana akademija (2)

Također, gospodin Kovačić bio je prvi Predsjednik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije, a nekoliko je puta bio nagrađivan zbog doprinosa razvitku obrtništva, doprinosu razvitka komorskog sustava i uspješnog poslovanja obrta.