Održana je redovna 14. Skupština Češke besede Zagrebačke županije koja broji 265 265 članova. Češka beseda Zagrebačke županije ne promiče samo vrijednosti svojih predaka, nego izuzetno dobro promovira općinu Dubrava na svim svojim nastupima.

U kulturnom dijelu programa nastupio je zbor OŠ Dubrava koji je prihvatio i vrlo rado pjeva Češke pjesme pod voditeljstvom prof. Tatjane Devčić Stefanović. Nastupila je“Češka beseda“ Osijek – mješoviti zbor s glazbenom pratnjom otpjevavši nekoliko veselih čeških pjesama.

ceska2

Na kraju su nastupili domaćini – Češka beseda Zagrebačke županije sa scensko-glazbenim prikazom „Proč Moravska Madona plakala – zašto je Moravska Madona plakala“, koja govori o doseljavanju Moravljana odnosno Čeha u novu domovinu, u Hrvatsku. Priča se temelji na legendi koja govori o tome kako je kip Majke Božje iz Mistržina proplakao prilikom iseljavanja Moravljana iz svoje domovine, te su se vratili i ponijeli ga sa sobom.
Cijeloj priči dodane su i pjesme, češke i hrvatske, koje vrhunski izvodi glazbena i pjevačka skupina ove Češke besede, a koje su kao zbor među najboljima u Savezu Čeha Hrvatske, pa je ukupni dojam predstave bio i više nego odličan. Kod mnogih gledatelja i vrlo emotivan, izazavši suze. Kip Majke Božje iz Mistřína danas je na pokrajnom oltaru crkve svete Margarete u Dubravi, a iz Moravske ga je donijela obitelj Kosik.

ceska3