Održana podjela kanonskih mandata vjeroučiteljima Bjelovarsko-križevačke biskupije

28. kolovoza 2021. Autor: prigorski.hr Vjera Održana podjela kanonskih mandata vjeroučiteljima Bjelovarsko-križevačke biskupije


Susret vjeroučitelja Bjelovarsko-križevačke biskupije prigodom početka nove školske godine s podjelom kanonskih mandata održan je na blagdan svetog Josipa Kalasancijskog u srijedu 25. kolovoza u Bjelovaru.

Susret je uz poštivanje svih epidemioloških mjera počeo svečanim večernjim euharistijskim slavljem koje je predvodio bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak. Koncelebrirali su predstojnik Katehetskog ureda preč. Mirek Hrvojić, generalni vikar biskupije preč. Stjepan Ptiček i povjerenik za mlade Bjelovarsko-križevačke biskupije preč. Zoran Grgić.

Biskup Huzjak je u propovijedi napravio poveznicu između biblijskih čitanja te poslanja koje vjeroučitelji obnašaju uime Crkve izvršavajući nalog uskrslog Gospodina: „Idite i učinite mojim učenicima sve narode“ (Mt 28,19 ). Promišljajući o važnosti odgoja kao sastavnog dijela Božjeg plana s čovjekom, biskup je posebno istaknuo: „Božja riječ koju smo danas čuli prije svega govori o ljubavi. Ljubav je to koja se piše velikim slovom i koja se razlijeva u naša srca.

Bez te i takve ljubavi, svaki ljudski život bio bi lišen istinskog smisla. Stoga i ovaj današnji čin dragi vjeroučitelji, ne smijemo shvatiti samo administrativno, već kao čin istinske Božje ljubavi koja preko vas dolazi do srca ljudi, prvenstveno onih najmanjih. Nemojte zaboraviti kako ste upravo vi mnogima prvi navjestitelji vjere. Neka ih ljubav koju će osjetiti i prepoznati u vašem biću, potakne na djelotvorne korake istinske životne vjere. Neka vas ne obeshrabri ako plodove svoga rada ne budete mogli tako skoro vidjeti. Jer, Bog je onaj koji će dati da u pravo vrijeme sjeme koje ste posijali, donese svoj plod“.

Na kraju euharistijskog slavlja uslijedio je svečani čin podjele kanonskih mandata. Nakon poticajnih riječi predstojnika Hrvojića koji se u svom kratkom izlaganju nadahnuo mislima svetog Josipa Kalasancijskog, iz ruku biskupa Huzjaka trajne mandate primilo je troje vjeroučitelja: Anita Vidović, Tajana Martinčević i Perica Mrvelj. Dvadeset i dvoje vjeroučitelja dobilo je mandate za iduću školsku godinu.

Sami završetak misnog slavlja obilježila je i mala svečanost. Predstojnik Katehetskog ureda preč. Mirek Hrvojić je u povodu srebrnog jubileja – 25. obljetnice svoga svećeništva od vjeroučitelja Sretena Simonovića, a uime svih nazočnih vjeroučitelja, primio prigodni dar – zlatni kalež. Prije samog čina predaje dara, vjeroučiteljica Marina Komljenović pročitala je predstojnikov curriculum vitae koji je sastavila vjeroučiteljica Ivana Pavlović Mikulić, a u kojemu je posebno naznačila predani rad i nesebičnu žrtvu koja je obilježila djelovanje predstojnika Hrvojića u obnašanju njegove odgovorne službe.

Nakon završetka misnog slavlja i zajedničkog fotografiranja, vjeroučitelji su na poziv katedralnog župnika vlč. Branka Fresla imali prigodni domjenak u vanjskom prostoru župe.