Održana početna konferencija projekta „Naš plavi svijet“

2. rujna 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Održana početna konferencija projekta „Naš plavi svijet“

foto: Zagrebačka županija


Udruga za autizam Zagreb, kroz projekt „Naš plavi svijet“, dobila je iz Europskog fonda za regionalni razvoj 8,2 milijuna kuna (100% potrebnih sredstava) za rekonstrukciju, dogradnju i prenamjenu stare škole u Gornjem Vukšincu (općina Dubrava) u životnu zajednicu za odrasle osobe iz spektra autizma.

Nakon Mostara (također općina Dubrava) i zagrebačkoga naselja Sopnica-Jelkovec bit će ovo treća životna zajednica Udruge za autizam Zagreb. U njoj će biti smješteno osam odraslih osoba s poremećajem iz spektra autizma.

dubrava2

„Sustav nema pravo rješenje za odrasle osobe iz spektra autizma. Nakon školske dobi, koja se ‘provuče’ do 21-ne godine starosti, o osobama s autizmom nema kontinuirane skrbi. Postoje stacionarni centri, ali prema svjetskim iskustvima i stručnim znanjima o autizmu to nije adekvatan način skrbi.

Prije deset godina otvorili smo našu prvu životnu zajednicu u Mostarima, u kojoj svaki korisnik ima svoju sobu. U zgradi je i dnevni boravak, kuhinja, radne prostorije… i u njoj korisnici, zajedno s asistentima, žive svoj modificirani obiteljski život. Inzistiramo da asistenti budu ljudi iz lokalne zajednice, koji će onda i sami širiti svijest o potrebi prihvaćanja drugih i drugačijih“, na početnoj konferenciji projekta „Naš plavi svijet rekao je Igor Ružić, predsjednik Udruge za autizam Zagreb.

dubrava3

U ime partnera projekta, Općine Dubrava, konferenciji je prisustvovao zamjenik općinskoga načelnika Ante Grizelj. Zahvalio je Zagrebačkoj županiji, osnivaču OŠ Dubrava, što je dala suglasnost da se zgrada negdašnje područne škole u Gornjem Vukšincu prenamijeni u životnu zajednicu osoba s autizmom.

„U današnje vrijeme školske zgrade u ruralnim sredinama često budu zapuštene i nagrđuju vizuru okoliša. Stoga veseli što će se zgrada škole u Vukšincu adaptirati“, rekao je Grizelj, naglasivši važnost europskih fondova kojima se mogu financirati ovakvi ali i drugi razvojni projekti u lokalnim zajednicama.

Osim rekonstrukcije, dogradnje i prenamjene zgrade nekadašnje škole u Gornjem Vukšincu, projekt „Naš plavi svijet“ obuhvaća i uređenje senzoričkoga parka za djecu vrtićke dobi i osobe s invaliditetom u samom središtu naselja Dubrava. Provedba projekta počela je u srpnju ove, a završit će krajem 2022. godine.

U ime Zagrebačke županije početnoj konferenciji projekta prisustvovao je Ivan Filipović iz Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje.

Facebook Comments