Općina Kalinovac, 7. ožujka, organizirala je Početnu konferenciju projekta Zaželi- faza III „Brižne žene Podravske III“ u Društvenom domu u Kalinovcu.

Osim nositelja projekta, konferenciji su prisustvovali predstavnici partnera na projektu Općine Ferdinandovac, Molve, Novo Virje, Podravske Sesvete, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, područni ured Križevci i predstavnica Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Područni ured Đurđevac, 15 žena zaposlenih na projektu, ravnateljica PORA-e, regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije, te zamjenik župana Koprivničko- križevačke županije Ratimir Ljubić koji je čestitao Općini Kalinovac na trudu u ostvarenju svih dosadašnjih projekata, te poželio uspjeh i obećao daljnju podršku u budućim projektima, kao i drugi uvaženi gosti.

Ugovor o financiranju projekta potpisao je dana 22. prosinca 2022. godine općinski načelnik Općine Kalinovac Darko Sobota. Ovim projektom osnažiti će se i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena s nižom razinom obrazovanja, zapošljavanjem u lokalnoj zajednici koje će ublažiti posljedice njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva, te ujedno potaknuti socijalnu uključenost i povezati razinu kvalitete života krajnjih korisnika.

Projektom se zaposlilo 15 žena na razdoblje od 6 mjeseci. Vrijedne žene nastavile su s radom u veljači ove godine, a brinu o ukupno 102 krajnjih korisnika. Svakodnevno pomažu korisnicima u obavljanju kućanskih poslova, održavanju okućnice, pomažu u održavanju osobne higijene korisnika, daju podršku korisnicima kroz razgovor i druženje. Uz to, pomažu im u ostvarivanju različitih prava, odnosno dostavi lijekova, dostavi i plaćanju računa i slično.

Prisutnima se obratio i općinski načelnik Općine Kalinovac Darko Sobota koji je uputio riječi hvale svima koji su sudjelovali u pripremi i realizaciji ovog projekta, te se nada da će i treća faza projekta Zaželi također dobiti nastavak, obzirom da je ovo odlično prihvaćen projekt Europske unije zapošljavanja žena.

Projekt „Brižne žene Podravske III“ Zaželi- faza III financiran je iz sredstava Europske unije, Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. (85%) i sredstvima Državnog proračuna (15%). Ukupna vrijednost projekta je 98.427,23 eura (741.600,00 kuna), a provedba je 8 mjeseci.

2-1 6 9 12