Na konstituirajućoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine, većinom glasova za predsjednika Skupštine izabran je SDP-ov Joško Klisović, a za potpredsjednike su izabrani Teodor Celakoski i Ivana Kekin, Mislav Herman i Igor Peternel, po dvoje iz redove većine i oporbe.

Klisović je imenovan na prijedlog 27-ero zastupnika iz Možemo! i partnera te SDP-a, a njegovo imenovanje podržala je većina od 43 zastupnika, protiv je glasovalo troje zastupnika, a nije bilo suzdržanih.

Klisović: Vodit ću Skupštinu na konstruktivan i uključiv način

Predsjednik Skupštine Klisović poručio je kako vjeruje da će svoj posao odrađivati na konstruktivan i uključiv način, a zastupnicima poručio da kao gradski zastupnici, igraju u istom timu.

“Svi mi gradski zastupnici igramo u istom timu, timu Gradske skupštine gdje su nas odabrali građani našeg grada, kako bismo za njih ostvarili rezultat koji priželjkujemo, a to je bolji život”, poručio je Klisović u govoru na sjednici Skupštine.

Klisović je pozvao da se minutom šutnje oda počast žrtvama poginulima u ratu, sugrađanima koji su stradali u potresu i preminulima od koronavirusa, nakon čega je u govoru istaknuo da zastupnici trebaju raditi za bolji život građana.

“Naš je posao donositi odluke i voditi politike koji će unaprijediti život građana Zagreba, kojima ćemo pokazati da nam je javni interes ispred privatnog, ispred lukrativnog pogodovanja interesnim skupinama i pojedincima”, istaknuo je Klisović.

Pozvao je zastupnike da se suzdrže od ispraznog politikanstva, neetičkih podmetanja i poticanja štetnih političkih sukoba radi ostvarivanja jeftinih političkih bodova te ih pozvao da zajednički rade na promicanju i zaštita javnog interesa, interesa naših sugrađana.

Potpredsjednici Skupštine Celakoski, Kekin, Herman i Peternel

Za potpredsjednike Skupštine potpredsjednike su izabrani su Teodor Celakoski (Možemo!/Zagreb je Naš!) i Ivana Kekin (Nova ljevica) iz redova većine te Mislav Herman (HDZ) i Igor Peternel (Domovinski pokret) iz redova oporbe.

Svaki od potpredsjednika Skupštine izabran je podrškom većine zastupnika, za Kekin je bilo 44 glasa za i 3 protiv. Celakoski je dobio podršku 43 zastupnika, a troje zastupnika ga nije podržalo. Peternel je dobio 44 glasa, nitko nije glasao protiv, kao i u slučaju Hermana koji je dobio 43 glasa zastupnika.

U ime Odbora za imenovanja, na početku sjednice Peternel je izvijestio da Tomislavu Tomaševiću, Danijeli Dolenec i Luki Korlaetu mandat miruje po sili zakona, kao i Ivici Lovriću zbog obnašanja nespojive dužnosti.

Iz osobnih razloga, mandat su u mirovanje stavili Urša Rauka, Marijana Rimanić, Zlatko Hasanbegović, Stephen Nikola Bartulica i Frane Barbarić, a izabrani su njihovi zamjenici. Umjesto Tomaševića, u skupštinu ulazi Marija Krnić, umjesto Dolenec, Ana Profeta. Marin Živković zamjenik je Luke Korlaeta, umjesto Urše Raukar je Gordan Bosanac, a za zamjenika Mirjane Rimanić određen je Branko Ančić.

Lovrića u Skupštini mijenja Marijan Tomurad, Zlatka Hasanbegovića mijenja Ana Lederer, a Peternel je zamjenik Bartulice. Umjesto Barbarića, u Skupštinu je ušao Vladimir Ivić.

Zastupnici su nakon toga prisegnuli da će svoju dužnost obavljati savjesno i odgovorno i poštivati zakone.

Izabrani su i predsjednici i članovi 18 radnih tijela Gradske skupštine, a zastupnici su na sjednici donijeli zaključak da predsjednik Gradske skupštine profesionalno obavlja tu dužnost. Nakon sjednice, novoizabrani zastupnicu svečanu konstituirajuću sjednicu zabilježili su zajedničkom fotografijom. (Hina)