Komemoracija za fotoreportera Denisa Lovrovića održana je u utorak u Novinarskom domu u Zagrebu, a predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko te fotoreporteri i novinari Davor Kovačević, Ladislav Tomičić i Lajla Veselica istaknuli su Lovrovićevu vrhunsku profesionalnost.

”Napustio nas je čovjek koji je, prije svega, bio dobra osoba i vrhunski fotoreporter”, kazao je Zovko. Dodao je i kako gotovo svaka njegova fotografija ”može biti cover za bilo koji album bilo kojeg najboljeg benda na svijetu”.

Najavio je da će uskoro u Hrvatskom novinarskom društvu (HND) biti predstavljena izložba Lovrovićevih najboljih radova i na taj će se način odati počast tom vrhunskom fotoreporteru koji je najdulje radio za Novi list, ali i dug niz godina za AFP (Agence France – Presse).

Fotoreporter Davor (Dado) Kovačević rekao je kako je Lovrović bio ”genijalac” koji je radio fenomenalne fotografije, ”šaketao se iz prvog reda”, a ”osjećaji su bili ispred njega” jer bi se već na dolasku na teren s velike udaljenosti moglo znati kakvog je Lovrović raspoloženja.

”Slikao je i ono što je najviše volio, a to je bila muzika za koju je živio. No, slikao je sjajno i ono što je mrzio”, naglaso  je Kovačević.

Lajla Veselica iz AFP istaknula je iznimne profesionalne dosege Lovrovića, ocijenivši da je bio sjajan fotoreporter svjetske klase te sjajan kolega i dobar čovjek.

Novinar Ladislav Tomičić istaknuo je Lovrovićeve profesionalne kvalitete, dodavši kako bi bez fotografije novinarska profesija bila slijepa ili u najboljem slučaju – slabovidna. Kriza i stabilizacija dvije su pojave koje nas na ovim prostorima prate od rođenja do smrti,  a u krizi klasičnih medija među prvima stradavali su ”fotići, kako su ponižavajućim deminutivom često nazivani fotoreporteri, rekao je Tomičić.

”Na vrhuncu transformacije tiskanih medija u ovo što danas jesu, kada su od novina u kojima smo zajedno radili ostali samo dugmići, Denis Lovrović je bio sidro i upisao se u nezaposlene. Nije otjeran, sam je tako odlučio. U njegovoj arhivi ostalo je stotine i stotine vrhunskih fotografija” kazao je Tomičić. To je materijal za barem nekoliko fotomonografija pri čemu bi, naglasio je, bila najbolja ona koja se tiče glazbe i glazbene scene.

Prije oproštajnih riječi na komemoraciji su bile puštene ”Soul to squeeze”, pjesma Red Hot Chili Peppersa te ”Gume na kotačima” Pips, Chips& Videoclipsa. Na kraju komemoracije pušten je ”Blitzkrieg Bop” Ramonesa.

Lovrović jedan od najplodnijih i najraznovrsnijih hrvatskih fotoreportera 

Denis Lovrović rođen je 1971. u Rijeci, gdje je završio srednju školu. Zarana se počeo baviti fotografijom, koja mu je bila i hobi i profesija.

Lovrović je puna tri desetljeća, od 1989. do 2019. radio za Novi list, a dugi niz godina, sve do samog kraja, participirao je i u radu AFP-a, jedne od najvećih i najznačajnijih svjetskih novinskih agencija. Bio je redoviti član HND-a.

Kako je istaknuto na komemoraciji u Zagrebu, Lovrović je bio jedan od najplodnijih, najraznovrsnijih i radovima najsugestivnijih hrvatskih fotoreportera svih vremena.

Denis Lovrović umro je 16. siječnja, a pokopan je u ponedjeljak na riječkom groblju Kozala.