Održana komemoracija hrvatskim mučenicima iz obitelji Zrinski

30. travnja 2021. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Održana komemoracija hrvatskim mučenicima iz obitelji Zrinski


Vrbovčani se danas s ponosom sjećaju slave obitelji Zrinski u povodu 350. obljetnice pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana koji su pogubljeni 30. travnja 1671. u Bečkom Novom Mjestu.

Denis Kralj, gradonačelnik grada Vrbovca zajedno s suradnicima položio je vijenac pored kule i zapalio svijeću. Grof Petar Zrinski (hrvatski ban) rođen je u Vrbovcu 6. lipnja 1621.

Komemoracija hrvatskim mučenicima održana je pored kule – ostatka starog grada Vrbovca, a u muzeju u dvorcu Patačić postavljena je izložba pod nazivom „Obitelj Zrinski“. Izložba donosi podatke o ovoj poznatoj hrvatskoj plemićkoj obitelji koja je ostavila duboki trag u hrvatskoj povijesti. Izložene su odjeće, oružja i svakodnevni predmeti koji su se upotrebljavali od 15. do 17. stoljeća na posjedima obitelji Zrinski.

komemoracija zrinski vrbovec (6) komemoracija zrinski vrbovec (5) komemoracija zrinski vrbovec (4) komemoracija zrinski vrbovec (3) komemoracija zrinski vrbovec (2)

Izložba će biti otvorena do kraja lipnja 2021. a može se razgledati uz prethodnu najavu na [email protected] te na 091-2791-115.8

Dragan Vicković/prigorski.hr

Facebook Comments