ODRŽANA JAVNA TRIBINA Novi sustav gospodarenja otpadom – Što nas čeka?

25. travnja 2019. Autor: prigorski.hr Križevci ODRŽANA JAVNA TRIBINA Novi sustav gospodarenja otpadom – Što nas čeka?


Tridesetak zainteresiranih građana okupilo se večeras na javnoj tribini u dvorani Komunalnog poduzeća u Križevcima u organizaciji Grada i Komunalnog poduzeća. Tema je bila “Novi sustav gospodarenja otpadom- što nas čeka?” koji će se početi primjenjivati od 1. svibnja.

Križevačko Komunalno poduzeće prednjačilo je i prednjači u gospodarenju otpadom i iznimno je puno načinjeno u proteklim godinama, a o svim novostima uz gospodarenje otpadom, poput upita što sve ide u kantu za biootpad, kako kompostirati, što spada u reciklabilni otpad (papir, plastika, metal, tekstil (op.a.) i kojom dinamikom će se odvoziti otpad govorila je Dijana Mijač Dretar, voditeljica sustava kvalitete i zaštite okoliša te direktor Martin Kozjak, a skupu je, među ostalim, nazočio i zamjenik gradonačelnika Križevaca Danijel Šaško.

Dijana Mijač Dretar je vrlo stručno upoznala građane još jednom o svemu, spomenuvši da je u proteklim mjesecima održano sedamdesetak pojedinačnih i skupnih sastanaka sa stanarima kako bi se svi pravodobno i sustavno pripremili za novi sustav.

“Pitanja i problem otpada nije problem samo grada Križevaca i Hrvatske. To je problem s kojim se susreću i u svijetu i u Europi. 1. svibnja krećemo s novim sustavom i što nas sve čeka i koji su problemi i izazovi.

Nažalost, kako ćemo spriječiti otpad ? Jako teško, dok smo još uvijek potrošačko društvo. Statistički svatko od nas napravi oko kilogram otpada dnevno. Kad smo stupili u Europsku uniju potpisali smo sve i svašta i da ćemo do 2020. godine odvojeno prikupiti 50 posto otpada. Hrvatska je sada na 28 posto.”-rekla je Dijana Mijač Dretar.

Ukoliko nećemo izvršiti obvezu, plaćat ćemo penale, poput Mađarske, Bugarske, Poljske, Grčke i Italije. Sve ide presporo, rečeno je, a u svemu je potrebna sinergija države, grada, komunalne tvrtke i, naravno, građana kao krajnjih korisnika.

Komunalno poduzeće je, podsjećamo, podijeljeno 10496 izjava o načinu korištenja javne usluge, a vraćeno je 56 posto. Rečeno je da se svi moramo osvijestiti i putem ovakvih javnih tribina, edukacijskih dječjih radionica itd. truditi da pravilno odlažemo otpad jer je u to interesu sviju nas.

Građani su upozorili i na pojedine probleme, od nereda koji nastaje kod kontejnera za tekstil (koji se prazne svakog drugog dana), do nezainteresiranosti komunalnog redarstva koji, rekli su, ne odgovaraju niti na upite e mailom, pa do nesklada postavljenih kontejnera kod zgrada u ulici Kralja Tomislava (kod garaža) itd.

Na njihove upite odgovarao je i direktor Komunalnog poduzeća Križevci Martin Kozjak. Ono što se može, riješit će se vrlo brzo, rečeno je od mjerodavnih. Zacijelo su ovakve javne tribine dobrodošle i trebat će ih još, a uspješnost ili neuspješnost, pripremljenost ili nepripremljenost novog sustava gospodarenja otpadom uskoro će se potvrditi u praksi.

Svi,naposljetku, žele čisti zrak oko sebe. Stoga, dobronamjerna poruka. Ne budimo “Daltonisti”. Odložimo otpad pravilno.


Maurizio Novosel/prigorski.hr

Facebook Comments