Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica uspjela je, unatoč kišnom vremenu, jučer održati biciklijadu „Biciklom od koprivničke Knjižnice do Koprivničkog Ivanca!.

Malobrojna, ali hrabra skupina sudionika, uglavnom knjižničara (ravnateljica  Dijana Sabolović-Krajina, informatičar i knjižničar Karlo Galinec i koordinator akcije viši knjižničar Kristian Ujlaki) i predstavnika Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama „Latice“ (Željko Lončarić) na ovaj se način uključila u Nacionalnu kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom „I ja želim čitati!“, zagovarajući potrebu osiguravanja adekvatnih formata za čitanje osobama koje ne mogu čitati standardni, crni tisak.

Istovremeno se uključila i u program obilježavanja Dana općine Koprivnički Ivanec. Na odredištu je sudionike biciklijade i one koji su im se pridružili dočekao Mario Švegović, načelnik Općine Koprivnički Ivanec. Gordana Horvat, predsjednica Društva izvornog folklora Koprivnički Ivanec i Marija Mesarić, viši kustos / etnolog u Muzeju grada Koprivnice, suradniku Knjižnice na organizaciji biciklijade, upoznale prisutne s izložbom o Ivanečkom vezu, jednim od najznačajnijih kulturnih nasljeđa podravskog kraja i zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske.

Tradicija umijeća izrade veza je duga, primjena se mijenjala tijekom 20 stoljeća, na dobru se radi, istražuje i dokumentira, što je rezultiralo i priručnikom. Nakon zanimljivog predavanja, sudionici biciklijade imali su priliku posjetiti Gastrofest s tradicionalnom Ivanečkom gulašijadom,  kušati dravsku ribu, pogledati što nudi Kriglin fest i lokalni craft pivari te uživati u bogatom zabavnom programu.

prigorski.hr