Na 19. sjednici Županijske skupštine održanoj u ponedjeljak 15. veljače raspravljalo se o 32 točke dnevnog reda koje su većinom jednoglasno prihvaćene, a među kojima je bila i imenovanje nove predsjednice Županijske skupštine Koprivničko – križevačke županije. Naime, dosadašnji predsjednik Damir Felak podnio je ostavku istaknuvši kao razlog izbor za zastupnika u Hrvatskom saboru, no i dalje će ostati član Županijske skupštine. Gospodin Felak  zahvalio je svima na korektnoj suradnji  te je nakon njegova razrješenja dužnosti, jednoglasnom Odlukom za predsjednicu Županijske skupštine izabrana Verica Rupčić (HDZ) iz Đurđevca. Novoizabrana predsjednica zahvalila je svima na odabiru i naglasila kako će raditi na dobrobit Koprivničko-križevačke županije, ali prije svega na dobrobit samih građana.

Župan Darko Koren istaknuo je kako nije iznenađen što je odluka o odabiru Verice Rupčić za novu predsjednicu donesena jednoglasno, a ujedno je i zahvalio Damir Felaku na dosadašnjem korektnom vođenju Županijske skupštine.

Na održanoj sjednici prihvaćeni su i prijedlozi odluka o dodjeli javnih priznanja. Tako će predsjednica Županijske skupštine i župan povodom Dana Koprivničko-križevačke županije 13. travnja uručiti Nagradu za životno djelo Zoranu Homenu iz Križevaca, Nagradu za promicanje ljudskih prava „Mara Matočec“ Tamari Premuš iz Križevaca, Nagradu za doprinos promociji i ugledu Koprivničko-križevačke županije Silviji Turist obrtu za prijevoz i putničkoj agenciji i Kulturno-umjetničkom društvu Molve dok će Nagradu za iznimno postignuće u protekloj godini uručiti Udruzi osoba s intelektualnom teškoćama i njihovih obitelji „Mali princ“ i Hangaru 18 d.o.o. iz Koprivnice. Županijske zahvalnice uručit će se Radiju Križevci, Nogometnom klubu Borac Imbriovec, Franji Bariću iz Sigeca, Udruzi „Sigečko srce“ i Mješovitom pjevačkom zboru umirovljenika grada Koprivnice.

O obavljenoj reviziji „Upravljanje i raspolaganje nekretninama jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave na području Koprivničko-križevačke županije“ izvijestio je župan Koren pri tome naglasivši kako je uspostavljen efikasan sustav unutarnjih kontrola te da je Državni ured za reviziju ocijenio upravljanje i raspolaganje nekretnina Županije učinkovitim, a što su članovi Županijske skupštine primili na znanje.

Jedna od točaka dnevnog reda bila je i Strategija upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu Koprivničko-križevačke županije za razdoblje od 2016. do 2020. o čemu se očitovala pročelnica Upravnog odjela za poslove Županijske skupštine i pravne poslove Marina Horvat Pavlic naglasivši kako je Županija prva u Hrvatskoj koja će donijeti takvu Strategiju koja je potom jednoglasno prihvaćena.

Članovi Županijske skupštine donijeli su i niz izmjena rješenja o članstvima u radnim tijelima (odborima i povjerenstvima) Županijske skupštine, a koja rješenja su također jednoglasno podržana.

Na Skupštini su jednoglasno prihvaćeni Plan zaštite i spašavanja i Plan civilne zaštite za Koprivničko-križevačku županiju te Odluke o ustanovljenju Zajedničkog otvorenog lovišta broj VI/108 „Sveti Petar Čvrstec“ i broj VI/109  „Ruševac“.  Posebno je raspravljano o Akcijskom planu energetske učinkovitosti za razdoblje od 2016. do 2018. kojeg je predstavio Ivan Sokolović, predstavnik Regionalne energetske agencije Sjever.

Ravnateljica PORE Melita Birčić istaknula je važnost provedbe postupka osnivanja Klastera malih poduzetnika Koprivničko-križevačke županije za koje osnivanje je potrebna suglasnost Županijske skupštine.

Koordinatorica savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u Koprivničko-križevačkoj županiji Helena Matica Bukovčan prezentirala je Izvješće o provedbi savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u Županiji naglasivši kako je tijekom 2015. godine bilo ukupno 20 savjetovanja sa zainteresiranom javnošću i kako je Županija prepoznala važnost savjetovanja. Predsjednica Rupčić pozvala je medije da promiču ovaj vid transparentnosti rada županijske uprave te potiču građane na aktivno uključivanje u  proces savjetovanja.

Zaključno, prije pitanja i prijedloga članova i članica Županijske skupštine kojih je i ovog puta bilo nekoliko, doc. prim. dr. sc. Elizabeta Horvatić prezentirala je izvješće Povjerenstva za nadzor nad radom mrtvozornika na području Koprivničko-križevačke županije.

Praćenje sjednice Županijske skupštine, kao i sve ranije održane sjednice u ovom sazivu, bilo je omogućeno i putem video prijenosa u koji se moguće uključiti putem službenih internetskih stranica Županije www.kckzz.hr kao i pogledati snimke sjednica.

prigorski.hr/kckzz.hr

foto: kckzz.hr