Povodom 125. obljetnice rođenja Slavka Ježića, od 7. do 9. listopada 2021. u Zagrebu i Zadru pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti / Razreda za književnost održan je osamnaesti znanstveni skup u nizu Hrvatski književni povjesničari.

Suorganizatori Znanstvenoga skupa o Slavku Ježiću su: Fakultet filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Filozofski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Sveučilište u Zadru, Hrvatsko filološko društvo, Ogranak Društva hrvatskih književnika – Zadar, Ogranak Matice hrvatske Varaždin.

slavko jezic (2)

Slavko Ježić (Dubrava, 1895. – Zagreb, 1969.), hrvatski književnik, književni povjesničar i prevoditelj, autor je prve cjelovite povijesti hrvatske književnosti (Hrvatska književnost od početka do danas: 1100–1941., 1944.) koja je do danas neizostavan znanstveni priručnik za proučavanje hrvatske književnosti. Autor je i povijesti francuske književnosti, priredio je kritička izdanja sabranih djela brojnih klasika hrvatske književnosti, bio je intendant HNK, sastavio je nekoliko antologija, prevodio je s više jezika, osobito s francuskoga, a djelovao je i kao književnik. Jedan je od utemeljitelja hrvatskoga PEN-kluba.

Skup je otvoren 7. listopada na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Istoga dana, u popodnevnim satima, sudionici skupa posjetili su Općinu Dubrava. Program dobrodošlice je održan u Osnovnoj školi Dubrava, a nazočne su pozdravili prof. dr. sc. Tihomil Maštrović, predsjednik Organizacijskog odbora skupa, Tomislav Okroša, mag. ing., načelnik Općine, Marijana Kozumplik Kemenović, dipl. učitelj, ravnateljica škole i akademik Mislav Ježić.

 

U sklopu programa, izlaganje je održao prof. dr. sc. Slobodan Prosperov Novak, a učenici viših razreda osnovne škole izveli su pjesmu Molitva o ponoći i igrokaz Dodo mora stajati. Fakultet hrvatskih studija tom je prilikom izvršio donaciju većeg broja svojih izdanja Knjižnici Škole.

Po završetku programa, delegacija sudionika skupa i Općine položila je vijenac kod poprsja Slavka Ježića na istoimenom šetalištu. Zajedničko druženje nastavljeno je na svečanom domjenku.

Skup je nastavio s radom 8. listopada 2021. na Sveučilištu u Zadru.