Održan sastanak predsjedništva Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije

9. lipnja 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Održan sastanak predsjedništva Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije


Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs prisustvovao je sastanku predsjedništva Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije, prvom nakon konstituiranja novog saziva Koordinacije u ožujku ove godine.

Podsjetimo, novi saziv Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije čine po tri predstavnika albanske, češke, mađarske i srpske nacionalne manjine te predstavnik Roma Bjelovarsko bilogorske županije.

Po Statutu Koordinacije predsjedništvo čine izabrani predsjednici županijskih manjinskih vijeća i to su Damir Malina ispred češke nacionalne manjine, ujedno i predsjednik Koordinacije, Martin Gojani ispred albanske nacionalne manjine, Zlata Berkeš, mađarska nacionalna manjina, Darko Karanović ispred srpske nacionalne manjine te Goran Đurđević, predstavnik Roma BBŽ.

Na sastanku održanom u utorak bilo je riječi o planu i programu rada Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije za ovu godinu.
Riječ je o smjernicama i prijedlozima koje Koordinacija treba utvrditi, a koje podrazumijevaju aktivnosti vezane za informiranje građana, obilježavanje značajnijih datuma, suradnju u županiji, Republici Hrvatskoj i inozemstvu, očuvanje jezika, pisma i kulture, sudjelovanje u javnom životu, zaštitu i brigu o pravima pripadnika nacionalnih manjina, održavanje Smotre manjinskog stvaralaštva Bjelovarsko-bilogorske županije.

Na sastanku je istaknuta i dobra suradnja Bjelovarsko-bilogorske županije i Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, a kako bi rad Koordinacije bio još uspješniji Bjelovarsko- bilogorska županija u svom proračunu izdvaja značajna sredstva.
Tako je u 2020. godini za financiranje Vijeća nacionalnih manjina i manjinskih udruga predviđeno 570.000,00 una što će doprinijeti njihovom još aktivnijem djelovanju u zajednici.

Inače, Bjelovarsko-bilogorska županija poznata je po velikom broju nacionalnih manjina i to je jedna od njenih posebnosti. Također, manjinski narodi stoljećima žive na području županije u skladnom suživotu s većinskim narodom te pri tome promiču svoju kulturu i tradiciju. Ne treba zaboraviti kako je županija bila prva županija u Hrvatskoj koja je imala Vijeće nacionalnih manjina, a upravo je i to dokaz suradnje nacionalnih manjina na ovom području.