Održan sastanak na temu obnove krovišta Parohijske crkve u naselju Velika Mučna

17. rujna 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Održan sastanak na temu obnove krovišta Parohijske crkve u naselju Velika Mučna


Koprivničko-križevački župan Darko Koren u četvrtak je u prostorijama Županijske uprave održao radni sastanak s načelnikom Općine Sokolovac Vladom Bakšajem i parohom koprivničkim jerejem Radovanom Dimitrićem na temu obnove krovišta Parohijske crkve Svetog Mihajla Arkanđela u naselju Velika Mučna.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek i pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić.

Na sastanku je raspravljeno o modelima i mogućnostima sufinanciranja projekta obnove krovišta zgrade crkve za koji je osiguran i dio sredstava preko natječaja Ministarstva kulture.

Sastanak - Županijska uprava 17.9 (5)

Župan je istaknuo važnost očuvanja kulturne baštine i sakralnih objekata naglasivši kako je Županija i ove godine, unatoč izvanrednim okolnostima zbog pandemije koronavirusa osigurala sredstva za sufinanciranje 80 projekata i programa iz područja kulture, financiranje rada bibliobusne službe gradskih knjižnica u Koprivnici i Križevcima te rada Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama za što je izdvojila 1,3 milijuna kuna.

„U Proračunu Koprivničko-križevačke županije u dijelu programske djelatnosti u kulturi kroz koju sufinanciramo programe ustanova u kulturi te programe i projekte udruga iz područja kulture važna stavka je zaštita i održavanje sakralnih objekata. Na našem je području velik broj sakralnih objekata kojima je potrebno održavanje i obnova te i mi u okviru mogućnosti nastojimo pomoći kako bi očuvali našu kulturnu baštinu. S Općinom Sokolovac imamo odličnu suradnji na brojnim projektima i svakako ćemo pronaći model kako bi pomogli u obnovi“, kazao je župan.

Sastanak - Županijska uprava 17.9 (1)

Načelnik Bakšaj i jerej Dimitrić županu i suradnicima su zahvalili na prijemu te naglasili dugogodišnju konstruktivnu suradnju sa Županijom.

„Područje općine Sokolovac razdijeljeno je između pet rimokatoličkih župa i dvije pravoslavne crkvene općine te jednog manastira. Mnogo je objekata koje treba održavati, izdatci su veliki i stoga je nužno pronaći dodatne izvore financiranja. Zahvaljujem Županiji što nas u našim potrebama prati od samih početaka“, kazao je načelnik Bakšaj.

Jerej Dimitrić je zahvalio na prijemu te istaknuo odličnu suradnju vjerskih zajednica s lokalnom i regionalnom samoupravom.

„Hvala na razumijevanju koje ste iskazali i što podupirete rad crkvenih zajednica. Vaša je podrška od iznimnog značaja, posebno u kontekstu ovih novih epidemioloških okolnosti koje su otežale rad svima“, dodao je Dimitrić.

Župan je na kraju sastanka još jednom zahvalio na konstruktivnoj suradnji uz želju da se ona nastavi i u budućnosti kroz nove projekte.