Na ovogodišnjem 18. po redu u Kloštru Ivaniću “ Kloštranskom Škrilaku” nastupilo je 9 KUD-ova:
KUD Rugvica, KUD OSS Lupoglav, KUD OSS Posavski Bregi, KUTURNA UDRUGA ”Sveti Martin” Dubrava, KUD Obreška, KUD Kraljica Katarina, KUD Ugljan, UDRUGA ŽENA Luzor Preko, KUD Oporovec, KUD Kloštar.
Nikolina Lučić, predsjednica KUD-a Kloštar ističe:

KUD Kloštar osnovan je 1997. godine s ciljem očuvanja narodne nošnje, plesa, pjesama i običaja kloštranskog i moslavačkog kraja. Djeluje u nekoliko skupina: folklornoj skupini odraslih i djece, tamburaškoj i pjevačkoj skupini starijih žena „Angeline“. Posebno su ponosni na obnovljenu dječju i tamburašku sekciju. U svom dugogodišnjem radu plešu 7 koreografija kloštranskog i moslavačkog kraja, a okušali su se i u izvedbi pjesama i plesova Slavonije, Prigorja, Međimurja, Podravine, Zagorja, Jaske, Splita i Bunjevačkih plesova.

Sudjeluju na brojnim smotrama i folklornim manifestacijama kao što su Vinkovačke jeseni, Đakovački vezovi, Brodsko kolo, Ižimača u Beravcima, Šlingani dani Jalžabeta, Dunav svom gradu u Vukovaru, brojne županijske i općinske smotre i folklorni susreti u svim krajevima Lijepe naše, međunarodne smotre u Mađarskoj, Francuskoj dva puta, Italiji, Češkoj, Hrvatskoj (Sikirevci) dva puta.

Svake godine održavaju tradicionalni godišnji Božićni koncert svojoj vjernoj domaćoj publici u Pučkom domu u Kloštar Ivaniću. Izdali su monografiju KUD-a „Baština zavičaja“, snimili su „Božićne običaje Kloštra“ za Hrvatsku Radio Televiziju, Mrežu i Radio Sljeme, „Svadbene običaje u Kloštru“ za HTV. Sudjeluju na brojnim natječajima ljepote u narodnoj nošnji, na promocijama narodnog blaga, koncertima i festivalima. Veliki ponos KUD-a je izdani nosač zvuka „Volim milo, ma siroče bilo“ sa izvornim pjesmama i plesovima kloštranskog kraja. Također su izdali etnografsku mapu „20 godina vjernosti i tradiciji i zavičaju u kojoj na kartolinama prikazuju ljepotu narodnog ruha kloštranskog kraja.

klostar1 klostar4 klostar5 klostar6 klostar7