Završen je jubilarni 15. Zagreb VINOcom 2022. na kojem je nastupilo 300 vinarija, OPG-ova i drugih izlagača. Ove godine Međunarodni festival vina i kulinarstva u zagrebačkom hotelu Esplanade, trajao je četiri, a ne dva dana kao do sada. Festival su posjetili predsjednik Vlade, Andrej Plenković i ministrica poljoprivrede, Marija Vučković.

Na festivalu su održane brojne radionice. Tomo Jakopović i Ivo Kozarčanin moderirali su radionicu na temu Žilavka – otisak hercegovačkog teroara. Isti dvojac vodio je i radionicu “Rizlinzi – Kopjar vs Njemačka”. Bila je to vertikala rizlinga zagorske vinarije Kopjar i usporedba s korijenima – njemačkim vinima od ove velike sorte. Enolog Krešimir Hren moderirao je radionicu “Škrlet – Hrvatski vinski biser”. Poznati dvojac novinar Ivo Kozarčanin i sommelier Tomo Jakopović održali su radionicu “U potrazi za izgubljenim buteljama vina”, koja je nemoguće, ili gotovo nemoguće nabaviti”. Na radionici koju je vodio Marin Berović kušao se izbora najboljih Caberneta Amaronea i ledenih vina.

Macerirana vina odležavana u amforama uvijek izazivaju interes kod ljubitelja vina. Kakva su hrvatska vina iz amfora istraživalo se na radionici koju je vodio sommelier Darko Lugarić. Održane su i radionice Tome Jakopovića i Ive Kozarčanina, pod nazivom “Blatina – Elegantna strana hercegovačkog krša!” i radionica o velikim hrvatskim vinima u velikim bocama Magnum.

Vertikalno kušanje Pinot noira Kurtalj i pinota grigio by Coletti pripremio je sommelier Siniša Lasan, a s Moranom Petričević održao je predavanje na temu “Burgundy through Albert Bichot Domaines.” Novinar Željko Suhadolnik predstavio je arhivska vina; vin diplomatique.

Svjetska vinska publika sve više zahtijeva ekološka, organska i biološka, a ne intervencionistička vina, ali najbolja namjera lako postane ideologija, a konzument nesvjesna žrtva te je stoga toj temi radionicu posvetio Nenad Trifunović.

“Proizvođači su prepoznali vrijednost nastupa na festivalu što se i vidi iz popisa izlagača, a ljubitelji vina pak postali su svjesni naših razmišljanja i truda ” – izjavio je direktor festivala Ivan Dropuljić.