U dvorani Turističko informativnog centra održan je izborni sabor Hrvatske demokršćanske stranke Križevaca na kojem je na novog predsjednika Ogranka izabran gradski vijećnik i profesor kineziologije Ivica Švagelj.

On je, između ostalog, rekao da u u gradu voze na ono gorivo koje je prethodna vlast natočila, a toga je goriva sve manje, a i novca je sve manje. “Ako se ne probude i ne počnu raditi neće biti ništa od toga.”-rekao je Švagelj nakon što je izabran za predsjednika HDS-a Križevaca.

“Okolne općine su nas “prešišale”. Drago mi je zbog općina, ali mi je žao zbog Križevaca, zbog toga što se ne radi, apsolutno, ništa. Grad nije nikada bio u boljoj situaciji zbog novog Zakona o lokalnoj samoupravi i dobio je dodatnih 14 milijuna kuna koji se mogu usmjeriti u neke potrebne stvari, a to sigurno nije bilo potrebno usmjeriti u trećeg plaćenika.

U povijesti grada nikada nisu bila tri profesionalca, a obećali su da ih neće biti.”-rekao je Švagelj, napomenuvši da nije bilo gospodina Vukmirića i gospodina Hrga da ne bi bilo ništa od Aglomeracije. “Znamo tko je taj projekt stopirao, a isti to sada poriču.”-dodao je Švagelj spomenuvši da su vijećnici HDS-a dosta aktivni u Gradskome vijeću i da su predložili dosta amandmana ali da, nažalost, nisu prihvaćeni, što mu je neshvatljivo.”

O djelovanju HDS-a u Križevcima govorio je dosadašnji predsjednik Branko Hrg, saborski zastupnik i zamjenik predsjednika HDS-a na državnoj razini. Rekao je da su ne tako davno osnovani zbog razno raznih političkih okolnosti koje su se događale na hrvatskoj političkoj sceni, pa tako i u Križevcima.


“Sudjelovali smo u izborima za lokalnu samoupravu. Ostvarili smo rezultate kakve nismo priželjkivali, ali su oni takvi, oni su tu, i mi ih apsolutno valoriziramo i priznajemo. Bez ikakve zadrške mogu reći da je HDS sa svojih troje vijećnika danas, ustvari, jedina alternativa aktualnom gradskom vodstvu.

Naš klub, koji predvodi Ivica Švagelj, je jedini vijećnički klub koji je prava oporba u Gradskome vijeću. Bez prave, konstruktivne oporbe, teško možemo očekivati nekakva poboljšanja. Mi smo se u Gradu temeljili ne samo na kritiku, nego na konstruktivnu politiku. Nudili smo svoju ruku, suradnju, osobno sam nudio našem gradonačelniku da zaboravimo izbore i da svi zajedno, nakon izbora, radimo za dobrobit grada Križevaca.

Nudio sam pomoć u svim državnim tijelima i institucijama, ponudio se da otvorim vrata, da dovršimo projekte. Na nama je da se ponudimo, na drugoj strani da to prihvati ili ne”-rekao je Hrg napomenuvši da to, nažalost, u većini slučajeva nije prihvaćeno.

“Unatoč svemu, naše je djelovanje opet bilo proaktivno i mi nismo htjeli raditi štetu svome gradu, kontrirati, nego jednostavno dovlačiti projekte. Drago nam je da se nastavlja proces i realizacija projekata i programa koji su ostali još od prethodnog vodstva. Drago nam je da smo uspjeli spasiti ogroman projekt Aglomeracije.”-dodao je Hrg naglasivši i aktivnosti oko Dražavnog arhiva i atletske staze.


“Žao mi je da ta ruka nije prihvaćena i da se nije iskoristila da se koriste državne institucije u kojima možemo to napraviti”-spomenuvši pritom svjetle primjere zajedničke suradnje drugih, okolnih sredina, poput Bjelovara, Đurđevca, Svetog Ivana Žabna i Svetog Petra Orehovca.

“Nadam se da će doći vrijeme i malo više mudrosti da se, ti neki politički antagonizmi, prevladaju i koji su potpuno nepotrebni. Mi ćemo se “počerupati” kada dođu izbori, kampanja, a izmešu toga moramo raditi svi zajedno i pokušati napraviti dobro za Križevce”-rekao je Branko Hrg.

Predsjednik HDS-a na razini Koprivničko-križevačke županije i kandidat na listi na predstojećim izborima za Europski parlament Vjekoslav Indir obratio se nazočnima u društvu sa svojim kolegicama s liste Dajanom Šehić i Milicom Đurđić.


“Mi jedini na listi imamo više žena nego muškaraca i to je vrijednije više od svega i time odašiljemo poruku”-rekao je Indir pozvavši sve da dođu na završni skup za Koprivničko-križevačku županiju sljedećeg petka.

Skupu se obratio i Miljenko Štimac, predsjednik Ogranka HDS-a Sveti Petar Orehovec.
“Mi koji smo ostali imamo međusobno povjerenje da se vežemo za ljude koji su se dokazali i koji će ostati dosljedni, a neće odlepršati prvom prilikom kada zagusti. Sada se puno stvari pročistilo. Oni koji su bili klimavi, koji su gledati korist, maknuli se se. Isprofiliralo se, ustvari, kakvi su ljudi i na koga se možemo osloniti.”-rekao je Štimac.


Obratio se i Vatroslav Jukić, predsjednik stranačke organizacije grada Zagreba koji je rekao da u Zagrebu nije jednostavno prikupljati članstvo, ali da će se ugledati na svjetli primjer Križevaca i drugih gradova i mjesta u kojima je to uspješno učinjeno.

Večerašnjem izbornom saboru križevačkih demokršćana nazočio je i prvi potpredsjednik HDS-a Davor Vukmirić. On je podsjetio na pozitivne iskorake koji su napravljeni u Križevcima za vrijeme kada je gradonačelnik bio Branko Hrg.

“To je napravljeno u vrijeme najvećeg gradonačelnika, a sada, možda, tabore u čudnom nekom neradu ili nekorištenju prilika koje su svuda oko nas”-rekao je Vukmirić spomenuvši i projekte na kojima je zajedno radio s Brankom Hrgom. “Branko je radio sve najbolje za grad i dan-danas to čini.”-dodao je Vukmirić.


“Nažalost, ponajmanje nas se zove i koristi na ovom području gdje je najučinkovitija, ili bi mogla, vertikala uspostavljena.”-rekao je Vukmirić naglasivši da su u Hrvatskom saboru dvije istinske moralne vertikale Goran Dodig (predsjednik HDS-a) i Branko Hrg (zamjenik predsjednika HDS-a).

“U Hrvatskom saboru je, nažalost, puno “divljaka” koji na kojekakav neprimjeren način zlorabe funkciju i ruše integritet hrvatskog zastupnika.”-rekao je, između ostalog, Davor Vukmirić završivši obraćanje sa zagovorom blaženog Alojzija Stepinca, Bogoljublje, domobljublje, čovjekoljublje.

Uz predsjednika Ivicu Švagelja, večeras je za njegovog zamjenika izabran Mario Forjan, tajnika Miodrag Plantak, rizničarka je Ivana Perharić, a u Predsjedništvo Ogranka birani su Marko Vrbanec, Katarina Crnčić i Željko Hrg Matušin.

U Nadzornom odboru su Zvonimir Palić, Stanko Kemenović i Igor Kučar. Skupu je od 84 člana HDS-a nazočilo 52-oje. Inače, HDS u Gradskom vijeću Križevaca zastupaju Ivica Švagelj, Jadranka Stručić i Denis Maksić.

Maurizio Novosel/prigorski.hr

foto: žp/prigorski.hr