Osmu godinu zaredom održan je Hod za život, obitelj i Hrvatsku, čiji su sudionici naglasili da pobačaj nije ljudsko pravo te pozvali na promjenu zakona, dok su s druge strane prosvjednice, koje su im pokušale prepriječiti hod, rekle da je siguran prekid trudnoće osnovno pravo svake žene.

Geslo ovogodišnjeg Hoda je: „Ne zaustavljaj otkucaje moga srca! Samo daj mi ljubav…“ Povorkom od Trga Republike Hrvatske do parka Ribnjak sudionici Hoda za život pozvali su na zaštitu nerođene djece koju smatraju „najugroženijom manjinom u Hrvatskoj“.

Trenutačni zakon o pobačaju star je 45 godina, stoga je došlo vrijeme za njegove izmjene, poručile su volonterke Hoda za život koje su se u parku Ribnjak obratile okupljenim građanima.

Pritom su se pozvale na treći članak UN-ove Opće deklaracije u ljudskim pravima u kojem stoji rečenica ”Svatko ima pravo na život, slobodu i osobnu sigurnost”.

”Pobačaj nije ljudsko pravo, pravo na život jest temeljno ljudsko pravo koje je zaštićeno Općom deklaracijom o ljudskim pravima. Želimo zakon koji jača ženu jer nema slobode izbora kada te netko ili nešto tjera na pobačaj”, poručila je  volonterka Antonela.

Dodala je da se u dvije trećine slučaja pobačaj događa zbog ekonomske situacije ili pritiska okoline u kojoj se žena nalazi. Također, upozorila je da u Hrvatskom saboru postoje ”oni koji se zalažu za usmrćivanje nerođenog djeteta do poroda, diskriminirajući pritom bolesnu djecu u odnosu na zdravu”.

Hrvatskoj treba novi zakonski okvir koji štiti ljudska prava u 21. stoljeću i podrazumijeva zaštitu prava na život od začeća do prirodne smrti, istaknula je  Marija, volonterka Hoda za život .

”Pobačaj zaustavlja otkucaje srca. Ne želimo da se nijednoj osobi nasilno zaustavljaju otkucaji srca. Svako dijete željeno je od nekoga”, kazala je.

Sudionicima su se zatim obratili Ivana i Robert Kovačić, bračni par koji je prije tri i pol godine posvojio šestomjesečno dijete, istaknuvši posvajanje kao alternativu pobačaju.

”Iznimno smo zahvalni biološkoj majci našeg djeteta koja je, unatoč svim okolnostima i pritiscima, odlučila našem sinu dati život, budućnost i nadu, priliku da bude dio naše obitelji”, napomenula je Ivana Kovačić.

Na Trgu sjele ispred povorke i zapriječile prolaz, odvela ih interventna policija

Hod za život je, neposredno prije dolaska na Trga bana Jelačića, zaustavilo nekoliko žena koje su demonstrativno sjele ispred povorke i zapriječile prolaz, nakon čega je ih odvela interventna policija.

„Tu smo zato što mislimo da je siguran prekid trudnoće osnovno pravo svake žene i svake osobe s maternicom. Želim ukazati na licemjerje Hoda za život, jer su nam neki od sudionika dovikivali da smo jadne i da bi bilo bolje da su nas pobacili“, rekle su Hini prosvjednice iz kolektiva ”Ustani za slobodu” koji svake prve subote u mjesecu također organizira prosvjed protiv skupine koja moli na glavnome zagrebačkom trgu.

Podršku im je dao kolektiv ”Drum ‘n’ bijes”, koji poručuje da neće stajati dok se gaze ženska prava.

”Mi nismo protiv života, mi smo za bolju kvalitetu života. Mi želimo život u kojem svatko može birati da li će roditi ili ne te da tom djetetu koje rode pruže bolje obrazovanje i sigurnost u životu”, kazali su. Ustvrdili su da Hod za život “širi brojne netočne informacije poput one da se nakon četiri tjedna od začeća formiraju oči, nos i usta”.

Danas se za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji, hodalo i u Vinkovcima.