Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja obilježen je u subotu 11. mimohodom hrvatskih branitelja Istarske županije, a prethodili su mu misa u Katedrali Uznesenja Marijina i polaganje vijenaca na Središnjem križu na pulskom Gradskom groblju.

“Smatram kako mimohodom na jedan od najljepših načina obilježavamo trenutke borbe za slobodu, neovisnost i u konačnici uspješnu borbu za našu demokraciju. Iz Pule i ove godine šaljemo poruku zajedništva jer bez zajedništva ne bi bilo ni velike pobjede”, rekao je istarski župan Boris Miletić.

Danas živimo u slobodnoj Hrvatskoj, no ne smijemo zaboraviti i moramo odati zasluženu počast svima koji su dali svoje živote kako bi danas živjeli u slobodi. Jer, kako je rekao jedan veliki čovjek, kad je rat domovinu voliš tako da uzmeš oružje i braniš je, kad je mir domovinu voliš tako što plaćaš poreze, poručio je Miletić dodavši kako je Istra pokazala i jedno i drugo.

Premda Istra nije bila izravno bila pod agresijom, podsjetio je, može biti ponosna što je odaziv na mobilizaciju u Istri bio veći od 90 posto, ujedno najveći u Hrvatskoj.

“Možemo biti ponosni i na naše istarske branitelje koji su prošli čitav ratni put i odradili sve svoje zadaće bez ijedne mrlje. Osim toga, iako nije bila izravno stradala od agresije, Istra je prihvatila sve koji su morali napustiti svoje dome i ovdje došli kao prognani ili izbjegli”, poručio je Miletić.

Predsjednik Hvidre Istarske županije Zdenko Požgain zahvalio se na potpori i podršci Istarskoj županiji i Puli, bez čije potpore organiziranje ovakvog događaja ne bi bilo moguće, te je poručio kako je smisao mimohoda prenijeti sjećanje na hrvatske branitelje i Dan pobjede na nove generacije, na čast cijeloj Istarskoj županiji.

Mimohodom branitelja u Puli obilježava se sjećanje na vojno-redarstvenu operaciju Oluja kojom su branitelji oslobodili značajan dio okupiranog teritorija Hrvatske. U toj je operaciji sudjelovao golem broj istarskih branitelja, dragovoljaca koji će i na ovogodišnji mimohod u Pulu doći iz svih krajeva Istre.