Njemački fašisti su 27. studenog 1943. strijeljali 14 nedužnih civili na željezničkoj postaji Vrbovec, kao odmazdu za jednog ubijenog vojnika i jednog časnika. Ovoga petka, održana je komemoracija u spomen na njihovu žrtvu. Prisutni su bili učenici Osnovnih škola „Krunoslav Kuten“ i OŠ „Marije Jurić Zagorke“, predstavnici grada Vrbovca, predstavnici Udruge antifašističkih boraca u antifašista te predstavnici udruga proizašle iz Domovinskog rata .

Na satu povijesti kojega je održao Dragan Vicković, vrbovečki novinar i publicista bilo je riječi i o Domovinskom ratu – koji je učenicima bliži te velikom doprinosu Vrbovca i hrvatskih branitelja u nastanku i obrani Hrvatske.

IMG_6906

U Drugom svjetskom ratu na željezničkoj stanici strijeljani su iz Donjeg Vrbovca: Beruci Franjo, Dimović Stjepan, Dimović Vilim, Đurašina Mato, Vonder Dragutin, Sabol Ignac, Gaščić Stjepan, Franculić Rok, Ledinski Pavao, Hlup Đuro, Šćukanec Franjo, Jakšić Franjo, Vranko Gabrijel i Habijanec Lovro.

Strijeljanje su preživjeli Ivica Dimović i Matuško iz Novog Sela (tada Lazarevca). Godine 1956. u neposrednoj blizini stratišta SSRN- Donjeg Vrbovca podignuo je spomen obilježje. Komemoracijom su učenici doživjeli povijest na licu mjesta, a svoje će utiske zapisati u domaćim zadaćama i u školskim novinama.

Dragan Vicković/prigorski.hr