ODLUKA JE PALA Apatovec će napokon dobiti vodu, a evo i kada 

28. svibnja 2020. Autor: prigorski.hr Križevci ODLUKA JE PALA Apatovec će napokon dobiti vodu, a evo i kada 


Sastanak u Hrvatskim vodama gdje se odlučivalo o sudbini izgradnje vodnokomunalne infrastrukture u selu Apatovec koje već godinama čeka rješavanje ovog gorućeg pitanja održan je u četvrtak ujutro.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici Grada Križevaca, zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević, Helena Kralj Brlek, direktorica Vodnih usluga Križevci i pročelnik Ivan Biškup. Iz Hrvatskih voda prisustvovali su Đino Zmijarević, voditelj sektora korištenja voda i Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, zatim tu su bili i saborski zastupnik Branko Hrg, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mato Devčić, gradski vijećnici Stjepan Peršin i Đuro Klopotan te predsjednik MO Glogovnica Nikola Bratić.

Voditelj sektora korištenja voda Đino Zmijarević istaknuo je kako se trenutno na križevačkom području realizira deset projekata, od čega je 5,5 milijuna kuna investirano prošle godine, dok se ove godine planira 4,9 milijuna kuna.

– Bitno je reći kako sredstva koja ulažemo na križevačkom području su oko 5 posto od ukupnih investicija na nacionalnoj razini. Prošle godine je sve realizirano po planu te usprkos korona krizi neće biti smanjivanja sredstava za infrastrukturne projekte – kazao je Zmijarević.

Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih naglasio je kako investicije koje se rade u Prigorju su deset puta veće nego što je to uobičajeno.

 

– Napravili smo puno u ovih tri godine, a ništa ovo ne bi bilo moguće bez pomoći Vlade na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem i saborskim zastupnikom Brankom Hrgom te resornim ministrom Čorićem – zaključio je Vukmirić te poručio kako će Apatovec do kraja godine ipak dobiti vodu.

Direktorica Vodnih usluga Križevci Helena Kralj Brlek kazala je kako je do sada 10 projekata otvoreno ili u fazi realizacije, od čega 4 milijuna kuna će ići za vodoopskrbu Glogovnica – Apatovec, od strane Hrvatskih voda.

 

– Uz spomenutu investiciju trebat ćemo još sredstava radi veličine obuhvata na području Glogovnice gdje kreće izgradnja do Svete Helene, odnosno Apatovca. Do sada je predviđeno 2,6 milijuna kuna za vodnu infrastrukturu u Apatovcu, a za završetak izgradnje vodovoda je potrebno dodatnih 4,9 milijuna kuna, od čega će 80 posto financirati Hrvatske vode, a 20 posto Grad – rekla je Kralj Brlek.

Gradski vijećnik Stjepan Peršin naglasio je kako je Apatovec izvorište pitke vode, a situacija u selu sve je teža.

 

– Potrošnja vode je velika, ljudi se bave pretežito stočarstvom, što samo pokazuje koliko je voda bitna za ovaj kraj. Ovo je hvalevrijedna inicijativa i velika je stvar ako Apatovec dobije vodu u rujnu – završio je Peršin.

Njegov kolega Đuro Klopotan pohvalio je napore saborskog zastupnika Branka Hrga da se projekt realizira i za kraj izrazio nadu da i Ivanec Križevački na godinu dobije vodu.

Predsjednik MO Glogovnica Nikola Bratić pridružio se željama Klopotana i rekao kako je najvažnije da okolna naselja što prije riješe pitanje vode.

 

Zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević poručio je kako u današnje doba bi svako naselje trebalo imati vodu.

– S obzirom da sam zadužen za koordinaciju s mjesnim odborima moram napomenuti kako sam prije ovog sastanka obavio razgovore s mjesnim odborima u Apatovcu i Glogovnici gdje su bili prisutni i mještani, koji su upoznati s cijelim projektom – rekao je Martinčević te dodao.

– Osobno sam bio bez vode. Znam što znači doći u kadu, nasapunati se i ne imati se s čime oprati. U 21. stoljeću voda je sve – zaključio je zamjenik gradonačelnika.

Mato Devčić, šef križevačkog HDZ-a i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća izrazio je zadovoljstvo sastankom.

– Osobno imam čast sudjelovati u velikim projektima u javnom sektoru, posebice u zdravstvu. Treba prepoznati osobe koje su zaslužne za dovođenje nekih projekata u križevački kraj. Nema pukog slučaja da se neki projekt samo dogodi – istaknuo je Devčić te pozvao križevačke Vodne usluge da dodatno angažiraju ljude kako bi se aktualni i budući projekti brže realizirali.

Za kraj okupljenima se obratio i Branko Hrg koji se prisjetio 2018. godine kada je obišao općine i gradove koji su mu se obratili za pomoć.

– Išli smo tamo gdje su nas zvali. Nažalost moram reći, da nije bilo Svetog Ivana Žabna i Svetog Petra Orehovca te inicijative načelnika naša realizacija bila bi nula. No, zbog njih realizacija je tada bila 1,2 milijuna kuna – naglasio je Hrg.

Dodao je kako smatra da trebaju normalno komunicirati i prestati sa ‘sitnim političkim otrovnim strelicama’.

– Treba spomenuti i 10 milijardi eura koje je preko EU osigurao premijer Plenković, što je garancija da ovakvi kapitalni projekti neće stati – rekao je.

Istaknuo je kako je očekivao da će od strane Grada Križevaca čuti neki plan za dalje, međutim s obzirom da se to nije dogodilo on će iznijeti svoj.

– Ako je plan da se završi Apatovec do kraja godine, očekujem da se naselja Glogovnica, Marinovec i Ivanec Križevački završe iduće godine. Mi ćemo se potruditi da se osigura novac, a na gradskoj vlasti je odgovornost da se ti projekti i završe – objasnio je Hrg.

mm/prigorski.hr

Facebook Comments