Tradicionalna Vinska izložba Szent György u gradu Siklósu u Mađarskoj ove je godine održana po 37. puta, a uzorci vina su prikupljeni sredinom travnja, javljaju iz križevačke gradske uprave.

Nakon što je 21. travnja provedeno ocjenjivanje uzoraka vina od članova stručnog povjerenstva u kojemu su sudjelovali i ocjenjivači Denis Maksić i Domagoj Horvat iz Udruge vinogradara i vinara ”Bilikum” Križevci, rezultati natjecanja objavljeni su u petak 22. travnja 2022. godine u dvorcu Siklós.

vinari krizevcani (3)

Na izložbu su se prijavila 74 proizvođača vina, a na ocjenjivanje je dostavljeno ukupno 270 uzoraka vina, od čega je dodijeljeno 6 velikih zlatnih medalja, 55 zlatnih i 140 srebrnih medalja.

Uz mađarske proizvođače, vinari s Vinske ceste Križevci-Kalnik-Orehovec te članovi Udruge ”Bilikum” također su pozvani na sudjelovanje na izložbi, a uzorke su prijavili: Zadruga Podolski, Vinarija Korenko, OPG Denis Bužić, Mario Harča, Aleksandar Momčilović i Željko Jukić.

Dva su hrvatska uzorka nagrađena zlatnom medaljom – Muškat žuti Vinarije Korenko, koji je proglašen i najboljim hrvatskim vinom na izložbi te Graševina Marija Harče. Tradicionalno, sva su prijavljena vina kušana na svečanosti proglašenja rezultata.

vinari krizevcani (2)

Ova manifestacija održana je u okviru projekta ”Cross-border-wine routes 2”, koji je odobren za sufinanciranje od strane Europske unije u okviru Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. godine, a provode ga glavni korisnik Grad Križevci i projektni partner Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. u razdoblju od 01.09.2020. godine do 31.08.2022. godine.

vinari krizevcani (4)

Glavni cilj projekta je stvaranje prepoznatljive slike prekogranične regije Mađarska-Hrvatska kao vinske regije kroz daljnji razvoj, pozicioniranje i brendiranje postojećih vinskih cesta Križevci-Kalnik-Orehovec i Villány-Siklós, čime se osigurava porast njihove atraktivnosti i rast turističkih kapaciteta, radi generiranja porasta broja posjetitelja u regiji, produženja njihovog boravka i povećanja potrošnje, a njegova ukupna vrijednost iznosi 399.771,57 EUR.

vinari krizevcani (5)

????????????????????????????????????

vinari krizevcani (7)

????????????????????????????????????

vinari krizevcani (6)

????????????????????????????????????