Prijedlog Možemo! da se na tematskoj sjednici saborskog Odbora za zaštitu okoliša raspravlja o odlagalištu Jakuševec u kontekstu nacionalnog modela gospodarenja otpadom nije u ponedjeljak naišao na podršku vladajućih koji smatraju da tema mora biti Jakuševec, ‘a ne i sto drugih tema’.

Pero Ćosić (HDZ) je na sjednici Odbora na kojoj su se dogovarali detalji kazao da ne treba sve trpati u jednu vreću, razvodnjavati temu, raspravljati o strategiji odlaganja otpada u Hrvatskoj. Treba raspravljati o Jakuševcu gdje se dogodio odron i vjerojatno eksplozija, što je grad učinio u tri godine i što planira dalje, istaknuo je.

“Trebamo se usmjeriti na bit, koji su problemi i načini rješavanja Jakuševca a ne širiti temu na centre za gospodarenje otada Marišćina i Kaštijun te sto drugih tema”, smatra i njegov stranački kolega Jure Brkan.

Kako Jakuševec treba odvojiti kao temu drži i nezavisni Silvano Hrelja.

Miletić: Stradao radnik, no nitko nije preuzeo odgovornost i svi se prave blesavi

Marin Miletić (Most) podsjetio je da je na Jakuševcu radnik teško stradao. “A sada se svi prave blesavi, nitko nije preuzeo odgovornost niti dao ostavku”, rekao je.

Predsjednica Odbora Sandra Benčić (Možemo!) predložila je da se o Jakuševcu raspravlja u kontekst nacionalnog modela gospodarenja otpadom u odnosu na ciljeve smanjenja odlaganja otpada na odlagalištima, što nije prošlo već je većinom glasova članova Odbora podržan prijedlog HDZ-a.

HDZ je predložio da tema tematske sjednice, koja će se održati krajem siječnja 2024., bude problematika i održiva rješenja gospodarenja otpadom na odlagalištu Jakuševec vezano uz nedavne incidente s posljedicom ugroze života i zdravlja radnika i građana Zagreba i Zagrebačke županije.

Na tematsku sjednicu biti će pozvani predstavnici Ministarstava gospodarstva, prostornog uređenja i graditeljstva, zdravstva, Državnog inspektorata, Fonda za zaštitu okoliša , Ureda gradonačelnika Zagreba i župana Zagrebačke županije, Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar, Državnog hidrometeorološkog zavoda, zagrebačka Čistoće, kao i predstavnici udruga te privatnih tvrtki koje su angažirane za upravljanje odlaganjem otpada na Jakuševcu.