Jutros je u velikoj vijećnici križevačke Gradske uprave održana posljednja sjednica Odbora za branitelje Grada Križevaca, a na kojoj je utvrđen program obilježavanja 30. obljetnice oslobođenja vojnih objekata na području Križevaca, nekadašnje kasarne Kalnik i skladište naoružanja i opreme Široko Brezje, a koja će se obilježiti 17. rujna.

IMG_6734

Predsjednik odbora Božo Lazar istaknuo je kako će se obljetnica uveličati otkrivanjem Spomen-obilježja u krugu bivše vojarne za 37 poginulih križevačkih branitelja u Domovinskom ratu. Zbog značaja ovogodišnje proslave predložen je prikladan program kojim se afirmiraju vrijednosti Domovinskog rata i dignitet braniteljske populacije. – S našega križevačkog područja u Domovinskom ratu sudjelovalo je preko 2 tisuće branitelja u više ratnih postrojbi: u 3. i 4. bojne iz sastava 117. brigade HV, 15 mpoad-u, 15.Potrbr, 145. taktičkoj grupi, 312. logističkoj bazi. Ogroman doprinos u Domovinskom ratu dali su pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova, a u samim početcima organiziranja obrane i sudjelovanjem u obrani dali su pripadnici odreda Narodne zaštite. -kazao je Lazar.

IMG_6737

Naravno, cjelokupan program ovisit će o epidemiološkoj slici u rujnu. -Mi se pripremamo kao da će biti sve u redu i da će ipak ljetno odraditi, što se tiče korone, svoje. – kazao je Lazar.

Gradonačelnik Mario Rajn zahvalio je Odboru na svim kritikama, ali i konstruktivnosti koja je doprinijela kvalitetnoj suradnji te svima u svoje ime, ime suradnika, zaposlenika Gradske uprave i Gradskog vijeća čestitao nadolazeći blagdan Uskrsa.

Sjednici je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško. 

IMG_6736 IMG_6744 IMG_6743 IMG_6740 IMG_6738

 

H O D O G R A M:

Četvrtak – 16. rujna

– Obilazak mjesta pogibije križevačkih branitelja (Barutana, Mauzolej u Daruvaru, Gradsko groblje Pakrac, šuma Turkovača, Trokut, Kričke i Bair-Popovac). Nakon povratka paljenje svijeća na spomen-obilježju na Trgu hrvatskih branitelja za poginule Miljenka Klobučara i Marija Jembreka.

19 – 21 sat GRADSKI TRG – Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj” i
Gradski puhački orkestar Križevci

Petak – 17. rujna

15,30 sati ISPRED CRKVE SVETE ANE – Formiranje kolone za
MIMOHOD (pripadnici 3. I 4. bojne 117.br.HV, 15.mpoada, odreda Narodne zaštite, pripadnika MUP-a). Kolonu će predvoditi Puhački orkestar OGŠ i Križevačka djevojačka straža. Nakon Svete mise kolona će se kroz grad uputiti prema Spomen-obilježju u Vojarni.

15,30-16,00 sati GRADSKA VIJEĆNICA – Okupljanje izaslanstava – prijem od gradonačelnika, uz izaslanstva pozvati obitelji poginulih križevačkih branitelja, zapovjednike ratnih postrojbi, predstavnike Kriznog štaba ondašnje općine Križevci predsjednike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, župana Koprivničko-križevačke županije, gradonačelnike prijateljskih gradova /Novska, Pakrac, Lipik, Daruvar, Pag, Čitluk/, načelnike općina s područja Križevaca, počasne građane Grada Križevaca, predstavnike obrazovnih i kulturnih institucija, autora Spomen-obilježja …

16,00-16,30 sati Sveta misa zadušnica za sve poginule križevačke branitelje u Domovinskom ratu.

16:45-16:55 Prikaz ceremonijalnih radnji Počasno zaštitne bojne
Ispred „Spomen obilježja“

17:00-18:30 Središnja svečanost otkrivanja Spomen obilježja

Voditelj/voditeljica:

– donošenje zastave RH i podizanje na jarbol ispred spomenika uz izvođenje himne RH (zastavu će donijeti pripadnici Počasno-zaštitne bojne u pratnji članova obitelji poginulih branitelja (roditelj, udovica i dijete)

– himnu izvodi

– čitanje imena poginulih branitelja u Domovinskom ratu

– minuta šutnje u molitvi za poginule, nestale i umrle branitelje u Domovinskom ratu, za prvog predsjednika RH i vrhovnika dr.Franju Tuđmana

– POZDRAVNI GOVORI:

– gradonačelnik Grada Križevaca – pozdrav u ime domaćina

– župan Koprivničko-križevačke županije

– Zvonko Beljo – u ime Koordinacije udruga iz Domovinskog rata

– izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora –

– izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika HV

– Tomo Medved, potpredsjednik Vlade RH i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske – prigodni govor i otkrivanje Spomen-obilježja

– otkrivanje „Spomen obilježja“ (37 kocaka bit će omotane hrvatskom trobojnicom, a 37 pripadnika ratnih postrojbi ući će u prostor spomenika i skinuti trobojnice.

– blagoslov Spomen obilježja: mons. Jure Bogdan, Vojni ordinarij u RH

POLAGANJE VIJENACA:

1.obitelji poginulih i smrtno stradalih od posljedica ranjavanja u Domovinskom ratu

2. zajednički vijenac u ime RH položit će:

3. ratni zapovjednici postrojbi

4. predstavnici županija, gradova i općina

Nakon svakog položenog vijenca izvodi se mirozov trubač iz sastava HV

Nosače vijenaca osigurava Počasno-zaštitna bojna; počasni postroj
iz sastava PZB

19:00-21:30 Zajednička večera

21:45 Ispraćaj najviših državnih i vojnih uzvanika