U Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta (ENVI) u utorak se raspravljalo o obveznom navođenju zemlje podrijetla za određenu hranu, posebice za prerađene proizvoda od mesa i mlijeka, priopćio je ured za informiranje Europske pučke stranke (EPP).

Iako je za neke vrsta mesa poput govedine, svinjetine, piletine označavanje već obvezno, ovdje je riječ o određenim vrstama mesa i proizvoda koji su prerađeni, a isto se odnosi i na mliječne proizvode.

“Smatram da građani imaju pravo znati što jedu i piju, odnosno odakle proizvodi koje kupuju dolaze. Međutim, Komisija navodi dobrovoljno, a ne obvezno označavanje kao najprikladnije rješenje s obzirom na to da bi to bio dodatni financijski teret industrijskom sektoru i državnim vlastima. No, članovi odbora podijeljeni su u stavovima, isto kao i zastupnici unutar pojedinih političkih grupa. U daljnjem postupku očekuje se usklađivanje stajališta, posebno nakon odgovora na usmeno pitanje koje je odbor ENVI uputio Komisiji kako bi ponovo razmotrila ovu prijepornu temu”, izjavila je hrvatska eurozastupnica Dubravka Šuica.

Prema anketi Eurobarometra iz 2013. godine 84 posto potrošača smatra da je za mlijeko potrebno navesti zemlju podrijetla, bilo da se ono prodaje kao zaseban proizvod bilo kao sastojak u mliječnim proizvodima. Što se tiče mesa, čak i Komisija u jednom svom izvješću navodi da 90 posto potrošača želi znati podrijetlo mesa korištenog u prerađenim prehrambenim proizvodima, međutim, još nije predložen nikakav zakonodavni prijedlog u tom pogledu.

“Ne trebamo ovdje donijeti političku odluku o označivanju proizvoda, već odluku u skladu sa željama naših građana. Priklonila bih se ideji da je potrebno dodatno istražiti stavove građana koji očito žele znati porijeklo proizvoda, stoga bih pozvala Europsku komisiju da temeljitije istraži ovu temu”, zaključila je Šuica.

(Hina)

fah