Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u četvrtak je jednoglasno dao pozitivno mišljenje na prijedlog da se Hrvoje Omrčanin imenuje zamjenikom ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA).

U Odboru nije bilo nikakvih prijepora, odluka je donesena jednoglasno, mišljenje Odbora ne obvezuje i zadnju riječ imaju predsjednik Republike i predsjednik Vlade, izvijestio je nakon sjednice predsjednik Odbora Ranko Ostojić (SDP).

Omrčanin je iskusan djelatnik koji je pokazao da je veliki profesionalac i od njega možete očekivati najbolje, vjerujem da će nastaviti u pozitivnom ritmu, kazao je  v.d. ravnatelja SOA-e Daniel Markić.

“Ono što je meni bitno kao ravnatelju je da se nastavi taj kontinuitet, ja sam uvijek smatrao da je naša služba uspješna”,  dodao je.

Markić: Stručnjaci SOA-e uspjeli spasiti datoteku KBC-a Zagreb

Markić je komentirao i hakerski napad na KBC Zagreb istaknuvši da su stručnjaci SOA-e uspjeli vratiti i spasiti svu datoteku što je, tvrdi, nevjerojatan pothvat.

Pritom nije želio ići u detalje o samom napadu jer se još sagledava što je sve ukradeno i koje će biti posljedice. U svakom slučaju riječ je o kriminalnim skupinama koje imaju utočište negdje, a vrlo često u Rusiji,  kazao je.

Na upit novinara je li Hrvatska postala poseban cilj hakera Markić je odgovorio jednako kao i svaka druga zemlja Europske unije i NATO-a.

Kibernetički napadi, rekao je, definitivno su ratovi budućnosti, napadaju vas iz daleka bez mogućnosti da se obranite, možete ih prozvati i možete se štititi.

Podsjetio je pritom da je SOA 2019. stvorila kibernetčki centar koji je prerastao u nacionalni kibernetički centar. „Borba se nastavlja, obrana nam je sve bolja i bolja”,  ističe i naglašava da se moraju osigurati hrvatske institucije ali i pomoći privatnom sektoru da se štiti.

Ostojić najavio tematsku sjednicu na temu kibernetičkih napada

Ostojić je na tu temu najavio i tematsku sjednicu Odbora. „Interesira nas učestalost takvih napada i koliko se uspješno sigurnosna agencija s tim nosi”, rekao je.

Markić od 1. rujna odlazi na novo radno mjesto, preuzeti će vođenje Obavještajno analitičkog centra EU-a (EU INTCEN).

„Radujem se novom profesionalnom izazovu i napuštam službu nakon 30 godina iznimno ponosan i sretan”, poručio je i dodao da nije riječ o visokoj funkciji već stručnoj i radnoj kakvu je imao i dosad.

INTCEN je strateška točka ulaska svih obavještajno sigurnosnih informacija zemalja članica prema europskim institucijama, pojasnio je.