Na natječaj Hrvatska lijepa knjiga za 2023. godinu pristiglo je 113 izdanja, a prosudbeno povjerenstvo odabralo je 13 knjiga za najljepše oblikovane hrvatske knjiga, priopćila je Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK).

Najljepše oblikovane hrvatske knjige idu na međunarodni natječaj i izložbu Best Book Design from all over the World koja će se održati za trajanja Sajma knjiga u Leipzigu te za izložbu Book Art International koja se organizira u sklopu Sajma knjiga u Frankfurtu.

Među trinaest odabranih naslova su knjiga “Andrija Medulić Schiavone: Grafički genij manirizma” Aachima Gnana, Milana Pelca i dr., s fotografijama više autora, koju su grafički oblikovali Melani Čop i Foto art d.o.o., a objavio Muzej likovnih umjetnosti Osijek te knjiga “Bane” Bane Milenkovića, Miljenka Jergovića, Monike Herceg, Ante Tomića i Zorana Ferića,  s fotografijama više autora objavljena je u grafičkom oblikovanju i nakladi Hamper Studija.

Odabrane su i “Čuvarica stabla” Ane Salopek u nakladi Knjige u centru, knjiga “da ne” Anje Zag Golob s ilustracijama Danijela Žeželja, koju je grafički oblikovao i dizajnirao Nikša Eršek, a objavio Sandorf te knjiga Ivane Sajko “Dječak s gušterovim repom”, koju je ilustrirala Catalina Jarmillo Quijano, dizajnirali i grafički oblikovali Nina Bačun i Roberta Bratović, a objavila Umjetnička organizacija Oaza.

Knjigu “Figure i stilovi” Krešimira Bagića dizajnirali su i grafički oblikovali Božidarka Brnas i Bestias/KaramanDesign, a objavio nakladnik MeandarMedia, knjigu “Jutro i večer” autora Jona Fossea ilustrirala je Petra Brnardić, grafički oblikovala Ana Pojatina, a objavila Naklada Ljevak, a knjigu “Kao pas” Danijela Žeželja grafički je oblikovala Petra Pestić i objavila Nakladnička kuća Bodoni.

Povjerenstvo je odabralo i knjigu “Meštrović: Retrospektiva” Petre Vugrinec i Barbare Vujanović s fotografijama više autora, koju su dizajnirali i grafički oblikovali Šesnić&Turković i Nikola Heged, a objavili Galerija Klovićevi dvori i Muzeji Ivana Meštrovića.

Knjigu Davora Krnjete “Ptice hrvatske: Ornitološki priručnik” s fotografijama Davora Krnjete grafički je oblikovala Mirjana Mandić, a objavio nakladnik Meridijani, knjigu “Tminice” Igor Rajkija ilustrirala je i grafički oblikovala Klasja Habjan, a objavio nakladnik Mala zvona, a knjigu “U sjeni fantoma” Ivana Lovrenovića ilustrirala je i oblikovala naslovnicu Nikolina Žabčić, grafički oblikovala Petra Pestić, a objavio Bodoni.

Knjigu “52 dana. Interkontinental” Branka Čegeca i Miroslava Mićanovića dizajnirali su i grafički oblikovali Božidarka Brnas i Bestias/KaramanDesign, a objavio MeandarMedia.

U sastavu prosudbenoga povjerenstva bili su akademski slikar-grafičar i akademski snimatelj Luka Gusić, akademski slikar-grafičar Danijel Srdarev, Nives Tomašević s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku te povjesničarka umjetnosti i kustosica Vesna Vlašić Jurić, kao predstavnica NSK u Zagrebu.

Natječaj je raspisan na poziv Zaklade Stiftung Buchkunst radi odabira najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga za međunarodni natječaj i izložbu Best Book Design from all over the World koja će se održati za trajanja Sajma knjiga u Leipzigu te za izložbu Book Art International koja se organizira u sklopu Sajma knjiga u Frankfurtu.

Odabrane knjige nakon Sajma u Frankfurtu postaju dio fonda German Museum of Books and Writing u Leipzigu, koji je dio Njemačke nacionalne knjižnice (Die Deutsche Bibliothek).