Hrvatski turistički sektor nastupom na svjetskoj turističkoj burzi WTM London od 6. do 8. studenoga počinje sezonu intenzivnije međunarodne promocije za iduću godinu, o čemu će, kao i rezultatima i trendovima raspraviti i na godišnjim strukovnim skupovima i kongresima u mjesecu studenom.

Nastup na WTM London otvara novu sezonu međunarodne promocije

Turistički sektor u studenom počinje jače međunarodno promoviranje, te završavajući poslove tekuće, priprema se i za iduću godinu, a kreće i prva first minute ponuda za rane rezervacije i prodaju smještaja uz popuste. O tome će predstavnici sektora razgovarati sa stranim partnerima na svjetskoj turističkoj burzi WTM London idući tjedan, od 6. do 8. studenoga.

Za globalni turizam, po ocjenama iz svjetskih turističkih udruženja i analitičara, 2023. je bila po mnogočemu neobična i izazovna, poslovno teška zbog klimatskih promjena i geopolitičke situacije u svijetu, i posebice zbog porasta troškova uslijed inflatornih i energetskih pritisaka, koji su donijeli i poskupljenja putovanja, smještaja i usluga u turizmu.

To se vidjelo i u hrvatskom turizmu, a prve prognoze za 2024. su prije svega – neizvjesnost, posebice zbog ekonomskih i političkih kretanja i napetosti, što od sektora traži veliku umješnost i oprez u poslovnim planovima i operacijama za iduću godinu, tim više što se turizam još oporavlja od pandemijske krize.

O tim će se temama raspravljati i na WTM-u, koji kao velika svjetska turistička burza okuplja privatni i javni sektor, dužnosnike i svjetske organizacije, kao i više od 4.000 tisuće izlagača iz više od 180 zemalja koji predstavljaju turističku ponudu, među kojima je i Hrvatska, čiji je nositelj nastupa HTZ.

Uoči WTM-a direktor HTZ-a Kristjan Staničić za Hinu je istaknuo važnost nastupa na toj svjetskoj burzi zbog britanskog tržišta koje je bitno za južne destinacije, poput dubrovačkog i splitskog područja, ali i zbog zračnog prometa.

“Na WTM-u želimo kroz dodatne zajedničke aktivnosti s touroperatorima i avio prijevoznicima intenzivirati avio promet u pred i posezoni. Održavanje WTM-a označava i početak priprema za nadolazeću godinu, koja će za sektor putovanja također biti vrlo izazovna. Predstavljanje Hrvatske na tom najvećem turističkom sajmu važno je i za njezino pozicioniranje kao kvalitetne cjelogodišnje i održive destinacije i vjerujem u nastavak pozitivnih trendova iduće godine” poručio je Staničić.

DHT i drugi godišnji skupovi i kongresi turističkog sektora u studenom

U studenom će se održati i Dani hrvatskog turizma (DHT), kongresi udruga malih i velikih hotelijera, kampinga, ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, kao i međunarodne konferencije direktora hotelskih operacija te hotelskih kompanija, prvenstvo sommeliera Hrvatske i drugi, manji skupovi.

Iz Ministarstva turizma i sporta se doznaje da se intenziviraju aktivnosti na projektu hrvatske turističke kartice koji se provodi zadnjih godina, uz pripremu nove web stranice i očekivanje da se u to uključi i više ponuditelja usluga, s moguće i nešto boljim popustima. Nastavljaju i aktivnosti usvajanja novog zakona o turizmu te odabira projekata iz javnog i privatnog sektora za turističku infrastrukturu po prijavama na završene natječaje za sredstava iz NPOO-a.

Sektor je ukupno gledano manje-više zadovoljan ostvarenim turističkim rezultatima za prvih deset mjeseci 2023. godine, koji su fizički ili s gotovo 20 milijuna dolazaka turista i s gotovo 106 milijuna noćenja za 9 i 3 posto bolji nego u istom razdoblju 2022. i izjednačeni s onima iz rekordne 2019., dok se financijski očekuju i iznad te godine.

O tim rezultatima će se, kao i o zakonskim novostima za turizam, investicijama i sredstvima iz NPOO-a te održivim načelima razvoja, zelenoj i digitalnoj tranziciji razgovarati i na svim godišnjim skupovima turističkog sektora u studenom, pa i na DHT-u, koji se ove godine ponovo nakon nekoliko godina održavaju u Rovinju 9. i 10. studenoga.

To je novi, kasniji termin tog godišnjeg okupljanje turističkih djelatnika, nakon što su DHT održavani više od 20 godina u listopadu. Ove godine se očekuje više od tisuću sudionika u organizaciji MINTS-a, HTZ-a i Hrvatske gospodarske komore. Na tim će se danima tradicionalno nagraditi i najbolje tvrtke i pojedince u turizmu, također po novom konceptu u odnosu na dosadašnji.

Nakon DHT-a, u studenom slijedi i godišnji kongres hrvatskog kampinga od 14. do 16. studenoga u organizaciji Kamping udruženja Hrvatske (KUH) u Vodicama, te jubilarni 35. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) od 26. do 28. studenoga u Termama Tuhelj i 25. kongres hotelijera u organizaciji strukovnih udruga HUT i UPUHH u Zagrebu 28. i 29. studenoga.

Za 29. i 30. studenoga zakazana je 9. međunarodna konferencija Best Stay u Zagrebu, koja će okupiti ponovo predstavnike domaćih, ali i nekih od najvećih hotelskih kompanija iz Europe i svijeta, a sredinom studenoga u Zadru, od 15. do 17. studenoga na međunarodnoj konferenciji HOW-Hotel Operations Weekend 2023 i direktori hotelskih operacija iz Hrvatske i svijeta.