Ove godine na području Policijske uprave zagrebačke (PUZ) poginula su četiri motociklista, dok je ozlijeđeno 115 vozača na dva kotača, izvijestila je zagrebačka policija na predstavljanju preventivne akcije „I dva kotača su jednako važna“.

”Na našim cestama je sve više vozila na dva kotača te s obzirom da svi dijelimo istu cestu potrebno je naučiti poštivati sve kategorije vozila na cesti”, kazao je voditelj Službe prometne policije Krešimir Mikić na konferenciji usmjerenoj na preventivno djelovanje i podizanje kulture svih sudionika u prometu s naglaskom na vozače motocikala, mopeda, romobila i bicikala.

Voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PUZ-a Marija Goatti pojasnila je da ”PUZ ne čeka da se dogode prekršaji nego preventivno djeluje”.

Nama je svaki sudionik u cestovnom prometu jednako važan te kontinuirano slične aktivnosti provodimo vodeći računa i o vozačima na četiri kotača te pješacima kao najranjivijima”, dodala je.

U PUZ-ovu akciju uključio se i liječnik Natko Beck koji je naglasio da je ispravnost opreme jako bitan čimbenik sigurnosti u prometu, kao i kultura vožnje koju roditelji trebaju prenositi djeci.

”Trebamo biti tolerantni jedni prema drugima u prometu te se truditi stići sigurno na odredište, a ne brzo”, rekao je dodajući da voli koristiti krilaticu „da mozak ne bude kaša, čuva nas kaciga naša“.

Kazne za romobile bez nadzora

Pjevačica Gina Damjanović je istaknula kako je potrebno biti obziran prema drugim sudionicima u prometu i poštivati prometna pravila kako bi uvijek sigurno stigli na iduću lokaciju.

”Moramo biti svjesni da glazba u prometu ima svoje mjesto, ali pod uvjetima propisanim zakonom, odnosno ako ste vozač na dva kotača, slušajte glazbu na jednu slušalicu kako bi sigurno uživali u vožnji”, dodala je.

PUZ podsjeća i na propisane kazne za motocikliste, mopediste, bicikliste i romobiliste.

Neupaljena svjetla noću za sve kategorije vozača na dva kotača kažnjava se novčanom kaznom od 60 eura, kao i neupaljena svjetla danju, dok kazna za nepropisno prelaženje kolnika iznosi 130 eura.

Nenošenje kacige kod motociklista kažnjava se sa 130 eura, dok će biciklisti iznad 16  godina starosti  i romobilisti nenošenje kacige platiti 30 eura. Za motocikliste koji proklizuju kotačima, dižu se na zadnji kotač ili voze slalom predviđena je kazna od 130 eura.

Biciklisti i vozači romobila ne električni pogon te monocikala kaznit će se sa 30 eura kazne zbog vožnje bez ruku, a ista novčana kazna je predviđena i za korištenje slušalica tijekom vožnje. Za nepropisno kretanje biciklom ili romobilom predviđena je kazna od 60 eura.

Vlasnici električnih romobila i monocikala platit će 130 eura kazne za ostavljanje osobnog prijevoznog sredstva bez nadzora.