Kineski znanstvenici su iz matične stanice, koja je u laboratoriju pretvorena u spermij u ranoj fazi, uspjeli oploditi jajašce iz čega je nastalo zdravo potomstvo sposobno za daljnju reprodukciju, objavljeno je u časopisu Cell Stem Cell.

Stručnjaci kažu da je ovo važan korak prema osmišljavanju slične tehnike koja bi u dogledno vrijeme mogla pomoći u liječenju neplodnosti kod mladića kod kojih je do takvog stanja došlo zbog oštećenja nastalih uslijed liječenja od raka, infekcija poput zaušnjaka ili bilo kakvog drugog problema koji je rezultirao neplodnošću.

Nastanak spermija u testisima jedno je od najduljih i najzamršenijih procesa u ljudskom organizmu, jer od početka do kraja kod većine sisavaca traje više od mjesec dana. Sada su znanstvenici taj proces uspjeli ostvariti u laboratoriju.
Embrionalna matična stanica, koja se može pretvoriti u bilo koju vrstu tkiva, uz pomoć ‘koktela’ kemijskih spojeva, hormona i testikularnog tkiva postupno je u laboratoriju pretvorena u spermij. Da bi se pravilno razvila, stanica je morala proći kroz delikatan proces promjene svoje DNK koji se naziva mejoza.
Kao i kod ženskih jajašaca, spermij mora izgubiti polovinu svojih kromosoma kako bi ih oplođeno jajašce imalo normaln broj.
Spermiji koje su znanstvenici s Medicinskog fakulteta Nanjing stvorili nisu nalikovali ‘punoglavcima’ s repićem koji im omogućuje plivanje. Naime, proces je prekinut ranije pa su stvoreni spermatidi koji imaju točan broj genetskih informacija. Oni su umjetno potpomognutom oplodnjom uspješno umetnuti u jajašca laboratorijskih miševa.
“Svi su potomci bili zdravi i plodni”, rekao je za BBC profesor Xiao-Yang Zhao s kineske Akademije znanosti.
Upozorio je da postoji još jedna prepreka. Naime, nijedna odrasla osoba nema embionalnih matičnih stanica, no kineski znanstvenici vjeruju da bi se stanice kože u dogledno vrijeme mogle pretvoriti u matične.
Unatoč postignutim rezultatima, do primjene tehnike na ljudima, koju su razvili kineski znanstvenici, morat će se još pričekati, no studija je nadahnuće za daljnja istraživanja, smatra britanski profesor Allan Pacey sa Sveučilišta Sheffield.
(Hina)

fah