Å ef koprivničko-križevačkog Stožera za civilnu zaÅ”titu Ratimir Ljubić pozvao je u srijedu ujutro sve građane na odgovorno ponaÅ”anje uslijed epidemije koronavirusa. Dodao je kako je produžena odluka o zabrani izlaska svih Å”tićenika Domova za starije iz tih ustanova, kao i posjeta u Domove.

– Imamo 5 učenika pozitivnih i 99 u samoizolaciji te 5 pozitivnih nastavnika te 22 u samoizolaciji – kazao je.

Kako je kazao, pokazalo se da se pridržavanjem mjera može zaustaviti Å”irenje virusa i to na primjeru Å”kola gdje se zbog zaraženih učenika nije rasplamsala zaraza, no isto se ne događa u obiteljima zaraženih.

Dr. Draženka Vadla, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo napomenula je kako je u županiji za sada zadovoljavajuća, no brojke neprestano rastu.

– Zamjećujemo da je veliki broj osoba koje su pozitivne joÅ” uvijek ostvaruju bliske kontakte u obitelji, ali i na poslu. Htjeli bismo joÅ” jednom upozoriti na ono Å”to ponavljamo već mjesecima, a to je da se pridržavamo propisanih mjera kako bismo usporili Å”irenje virusa – kazala je.

Naglasila je kako svi bliski kontakti zaraženih bilježe kao potencijalni zaraženi te da se tako isti moraju i ponaŔati, no da nema potrebe za dodatnim testiranjem. Na taj način se pokuŔava rasteretiti pritisak na zdravstveni sustav.

– Od danas je u naÅ”oj županiji dostupno PCR dijagnostika. S obzirom na porast broja uzoraka trudit ćemo se da u skorom roku obavimo sva testiranja. Do kraja ovog tjedna trebali bi biti dostupni i brzi antigenski testovi – objasnila je.