Kupa je u Karlovcu u neprekidnom opadanju od subote ujutro, a iako se očekuje ponovni porast zbog obilnih kiša i vodenog vala iz gornjeg toka u Gorskom Kotaru nema opasnosti od poplave.

Dobra je također u gornjem toku visoka, u Turkovićima je zbog obilne kiše u pripremnom stanju obrane od poplave, no do ušća u Kupu u Karlovcu taj vodni val tek treba doći.

“Bez obzira na očekivani rast vodostaja i činjenice da ćemo oko ponoći doći do pripremnog stanja obrane od poplave, nema opasnosti od poplave, pošto je Kupa u Karlovcu sada na polovici razine koja uzrokuje poplave”, rekao je u nedjelju Hini voditelj karlovačke ispostave Hrvatskih voda Zoran Pavlović.

Po njegovom riječima, unatoč vrlo zabrinjavajućim prognozama od petka, pale su bitno manje količine kiša, pogotovo u srednjem i donjem toku sliva Kupe. Na slivu Korane i Mrežnice nije bilo ozbiljnih kiša i nema visokog vodostaja,

“Vraćam se s terena, bio sam u Ogulinu i u Ozlju, te sam suglasan sa svim prognozama da nas do negdje iza ponoći na Kupi u Karlovcu ne očekuje više od nekih 580 centimetara vodostaja, dakle tek pripravno stanje obrane“, rekao je.

Smatra da su obilnije kiše izostale jer je glavnina oblaka prošla bitno sjevernije od Hrvatske. Iako se i u danima pred nama očekuje promjenjivo vrijeme s povremenim padalinama ne očekuju se poplave.