Ministrica Nina Obuljen Koržinek ocijenila je u srijedu da je nova umjetnička ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara (DLJI) Martina Filjak u ovogodišnji program unijela visoku razinu profesionalizma i prepoznavanja što tradicionalni festival treba donijeti u današnjem vremenu.

“Nije lako kad ste zarobljeni u formi, a želite ponuditi sadržaj koji će u svakom smislu biti aktualan, najbolji i najsuvremeniji. U programskom smislu DLJI je izniman festival”, izjavila je ministrica kulture i medija u srijedu na svečanoj sjednici Festivalskog vijeća DLJI u Dubrovniku.

Ministrica je posebno istaknula ovogodišnje tematsko vezivanje festivala na Mediteran. “Sve će se izvedbe povezati u širu umjetničku priču o Mediteranu i našoj povijesnoj smještenosti u samo srce Mediterana”, rekla je Obuljen Koržinek.

Na sjednici su govorili i umjetnička ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Martina Filjak te ostali članovi Festivalskog vijeća, dubrovački gradonačelnik Mato Franković, zamjenik dubrovačko-neretvanskog župana Joško Cebalo, državni tajnik Frano Matušić i Sanja Putica.

Dubrovačke ljetne igre u svom 75. izdanju bit će otvorene u srijedu navečer ceremonijom ispred crkve sv. Vlaha. Do 25. kolovoza u 47 dana na više scenskih i ambijentalnih lokacija bit će izvedeno više od 70 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa.

Proračun 75. Dubrovačkih ljetnih igara iznosi dva milijuna eura, što je 15 posto više nego lani.