U organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatskih voda i Instituta za vode „Josip Juraj Strossmayer“ danas je u naselju Gabajeva Greda na obnovljenom nasipu Komatnica-Ledine i rukavcu rijeke Drave obilježen Svjetski dan voda. Svečanosti su prisustvovali župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić i pročelnica Melita Ivančić, ministar Damir Habijan sa suradnicima, ispred Hrvatskih voda generalni direktor Zoran Đuroković sa suradnicima te načelnica Općine Hlebine Božica Trnski.

t_Svjetski_dan_voda

Nasip Komatnica-Ledine obnovljen je i učvršćen u dužini 700 metara, a upravo je to mjesto bilo jedno od najkritičnijih za vrijeme prošlogodišnjih poplava početkom kolovoza kada je rijeka Drava dosegnula povijesne vodostaje te je prijetilo izlijevanje iz korita.

Generalni direktor Đuroković se prisjetio tih događaja kazavši kako mu je drago što je nasip, koji je izgrađen 1971. godine, izdržao uz pomoć svih službi na terenu i lokalne zajednice. Ojačavanjem nasipa, ali i izgradnjom novih rukavaca, pojasnio je Đurković, Drava više ne može biti prijetnja stanovnicima u tom dijelu svojeg toka.

Svjetski_dan_vode_-_Gabajeva_greda_8

Zahvalu na svemu što je učinjeno u proteklih godinu dana je iskazala i načelnica Trnski koja se istaknula zajedništvo svih stanovnika Hlebina i okolnih naselja koji su iznijeli velik teret u vrijeme najveće prijetnje.

Župan Koren je uz čestitku na završenim projektima naglasio izvrsnu suradnju Županije i Hrvatskih voda te dodao kako će Županija partnerski i dalje pratiti sve aktivnosti Hrvatskih voda, a sve u cilju jačanja sustava obrane od poplava i stvaranja optimalnih sigurnosnih uvjeta.

Svjetski_dan_vode_-_Gabajeva_greda_29

„Situacija koju smo, zahvaljujući iznimnom naporu i trudu svih operativnih snaga i uz veliku pomoć lokalne zajednice, uspješno odradili nam je najbolji pokazatelj kolika je snaga prirode te da su ovakva ulaganja u sustave zaštite neophodna. Nadamo se da takvih nepogoda više neće biti, no ovo je garancija da stanovnici mogu biti sigurni i da kritičnih situacija u ovom dijelu neće biti. Hrvatske vode su odigrale veliku ulogu, zahvaljujem vodstvu koje je u vrijeme poplave bila na terenu do ranih jutarnjih sati čime je pokazala da brine o ljudima i ništa ne prepušta slučaju. Županija će i dalje biti pri ruci i u partnerskom odnosu i u budućnosti“, poručio je župan.

Ministar Habijan je uz čestitke dodao kako država godišnje izdvaja 100 milijuna eura kako bi se umanjile opasnosti od negativnog utjecaja voda.

„Prošlogodišnji događaj očiti je dokaz da klimatske promjene postoje i što sa sobom sve donose“, kazao je Habijan čestitajući mještanima na hrabrosti koju su iskazali za vrijeme prošlogodišnje poplave.

Svjetski_dan_vode_-_Gabajeva_greda_32

Nakon prigodnih govora uzvanici su obišli nasip i rukavac rijeke Drave, a direktor Milan Rezo iz Hrvtaskih voda je pobliže pojasnio što se sve napravilo u sustavu obrane u proteklih godinu dana kako bi stanovnici ovog kraja bili sigurni.

Održane su i radionice za učenike s prezentacijom edukativnih materijala vodnoga gospodarstva i projekta „Mali čuvari voda“, kao i analiza vode koju su proveli stručnjaci Glavnog laboratorija za vode Instituta za vode Josip Juraj Strossmayer.

Svjetski_dan_vode_-_Gabajeva_greda_25 Svjetski_dan_vode_-_Gabajeva_greda_9 Svjetski_dan_vode_-_Gabajeva_greda_2 Svjetski_dan_vode_-_Gabajeva_greda_11