Obnovljene orgulje u župnoj crkvi sv. Brcka u Kalniku

3. studenoga 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Obnovljene orgulje u župnoj crkvi sv. Brcka u Kalniku


Orgulje kalničke župne crkve, inače djelo križevačke gradionice orgulja Josip Erhatić i sin iz 1908. godine, dugi su niz godina bile u lošem stanju. Nepouzdanost u registarskom i svirnom prijenosu kao i dotrajali dijelovi onemogućavali su neometano i kvalitetno sviranje na njima. Riječ je o malom liturgijskom instrumentu, a orgulje imaju svega pet registara raspoređenih na jedan manual i pedal.

Upravo atribucija domaćem, križevačkom graditelju, daje dodatni kulturni znamen ovim orguljama. Zahvaljujući financijskoj pomoći Koprivničko-križevačke županije i Bjelovarsko-križevačke biskupije kalničke su orgulje obnovljene. Župa je popravak povjerila radionici Harmonija M iz Ivanić-grada. Nakon završetka radova, orgulje su pregledali biskupijski povjerenik za orgulje mo. Marko Đurakić te predstavnici Konzervatorskog odjela u Bjelovaru. Oni su utvrdili kako su svi radovi navedeni u Specifikaciji radova izvedeni sukladno pravilima te su orgulje predane Župi na korištenje.

20200929_094651

Kako smo i ranije pisali, križevački kraj je bogat orguljama, a zalaganjem Bjelovarsko-križevačke biskupije te njenog povjerenstva za orgulje uz svesrdnu pomoć Koprivničko-križevačke županije sve je više orgulja kojima je nakon dugog niza godina šutnje udahnut novi život. S obzirom na tu činjenicu, „kraljica instrumenata“ kako W. A. Mozart slikovito naziva ovaj instrument, u mnogim crkvama ponovno je zasjala u punom sjaju.

Facebook Comments


[ssba]