U cilju što uspješnijeg i sigurnijeg upravljanja prometom na cestama, pružanja pomoći sudionicima u prometu te sudjelovanja u prometno-preventivnim i odgojnim aktivnostima, u školskoj godini 2015./2016., ovih dana Osnovnoj školi Vladimir Nazor u Križevcima službeno je obnovljen rad Školske prometne jedinice, koja broji 20-ak novih pripadnika, zajedno s voditeljicom prometne grupe.

Obuka novih pripadnika biti će provedena sukladno Pravilniku o programu i načinu osposobljavanja i djelovanja te odori i oznakama prometnih jedinica mladeži i školskih prometnih jedinica. Obuka se sastoji od teoretskog i praktičnog djela, a u istoj će sudjelovati policijska službenica za preventivu Policijske postaje Križevci, voditeljica prometne grupe OŠ Vladimir Nazor i djelatnici lokalnih autoškola.

Cilj rada i edukacije pripadnika Školske prometne jedinice je poučavanje i obuka djece da poštuju prometna pravila i propise i upoznaju prava i obveze svih sudionika u prometu, te da postanu svjesna odgovornosti i posljedica koje mogu nastati kršenjem prometnih pravila i propisa i neodgovornim ponašanjem u prometu.

Njihova osnovna zadaća je zaštita djece u prometu i skretanje pozornosti vozačima na prisutnost djece u prometu, posebno onih najmlađih, a između ostalih aktivnosti u prometu ističe se zadaća da u neposrednoj blizini osnovnih škola osiguravaju prijelaz djece i ostalih sudionika preko kolnika ili obilježenog pješačkog prijelaza.

Na taj način, svojim primjerenim ponašanjem i odgovornim postupanjem u javnosti, među svojim vršnjacima razvijaju trajne navike pravilnog ponašanja u prometu i rade na unapređivanju prometne kulture i razvijanju prijateljstva, poštenja i drugih pozitivnih osobina kod mladih.

Policijska postaja Križevci ovom prilikom poziva sve sudionike u prometu, a posebno vozače da pokažu visoku razinu prometne kulture te da prilikom susreta sa pripadnicima Školske prometne jedinice poštuju njihovu prisutnost i postupaju po njihovim zahtjevima izraženim pomoću „STOP“ pločice, radi sigurnosti svih sudionika u prometu.

prigorski.hr/Pu koprivničko-križevačka

foto: Pu koprivničko-križevačka