Projekt obnove nekoliko objekata Novih dvora, posjeda bana Josipa Jelačića, počinje 2024. te će se u njega tijekom dvije godine uložiti 10 milijuna eura iz Europskih fondova, rekao je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk u utorak na konferenciji za medije.

“Troškovnik broji oko 10 milijuna eura iz Europskih fondova i predviđeno je da radovi traju 24 mjeseca. U ovome Natječaju govorimo o objektima Kukuružarnik, Kuća Marof, stambeno-gospodarska zgrada, perivoj i dvorac. Otvorit ćemo i natječaj za uređenje interijera”, kazao je Turk, dodavši da za radove postoje sve građevinske dozvole.

Prostor Vršilnice, staroga objekta za preradu žita u kojemu je održana konferencija za medije, obnovljen je 2018. sredstvima iz grada Zaprešića. Obnova drugih objekata “osigurat će daljnji gospodarski razvoj grada, turizma i kulture”, rekao je zamjenik gradonačelnika Zaprešića Alan Labos, dodavši da će ovaj projekt “ucrtati Zaprešić na kartu Europe i svijeta”.

Obnova dvorca vrijedna je oko četiri i pol milijuna eura te će se u njemu nalaziti muzejsko-edukacijski centar i spomen soba bana Josipa Jelačića. “Objekt će uključivati moderne elemente kako bi bio bliži svim posjetiteljima te će postati centralni objekt i mjesto susreta”, naglasio je Turk.

Prostor Kukuružarnika dobit će svjetlosnu instalaciju i amfiteatar za 600 do 700 tisuća eura. U perivoj se planira uložiti 600 tisuća, a vrijednost investicije za Kuću Marof i gospodarsku zgradu iznosi oko 3 milijuna eura, istaknuo je.

Gospodarska zgrada središte je turističko-informativnog centra Turističke zajednice grada Zaprešića, koja je i “nukleus projekata” te će namjena gospodarske zgrade biti promocija domaćih proizvoda, kazao je.

Rihterova zgrada koja se nalazi kraj aleje, predviđena je da postane smještaj, a Turk je najavio da će objaviti natječaj za koncesiju tog prostora za mali hotel.