Ministarstvo poduzetništva i obrta objavilo je danas, 4. ožujka 2016. natječaj „Europska nagrada za promicanje poduzetništva 2016“ (European Enterprise Promotion Awards – EEPA 2016). EEPA je priznanje kojim Europska komisija svake godine nagrađuje uspjeh javnih tijela i javno privatnog partnerstva u poticanju poduzetništva i malog gospodarstva širom EU.

Natječaj na nacionalnoj razini otvoren je do 31. svibnja 2016. godine. Natječaj je otvoren za nacionalne organizacije, gradove, općine, regije i zajednice, javno-privatna partnerstva tijela javne vlasti i poduzetnika, obrazovne programe i poslovne organizacije.

Kandidati se svojim inicijativama/projektima natječu za EEPA 2016 nagradu u jednoj od ukupno šest propisanih kategorija natjecanja: 1) Promicanje poduzetničkog duha, 2) Ulaganje u poduzetničke vještine, 3) Poboljšanje poslovnog okruženja, 4) Poticanje internacionalizacije poslovanja, 5)  Potpora razvoju zelenog tržišta i učinkovito korištenje resursa i 6) Odgovorno i uključivo poduzetništvo.

Na portalu Ministarstva poduzetništva i obrta https://poduzetnistvo.gov.hr/vijesti/otvoren-natjecaj-europska-nagrada-za-promicanje-poduzetnistva-2016/1324dostupne su sve informacije vezane za natječaj (upute, obrazac za prijavu, kontakt podaci). Prijave se moraju odnositi na postojeće ili nedavne projekte/inicijative u izradi politika, poduzetništvu ili obrazovanju i njihov ostvareni utjecaj na razvoj mjesta/regije u razdoblju od dvije godine.

Prijava se dostavlja na hrvatskom jeziku, elektronskim putem do 31. svibnja 2016. godine.

Nakon toga, u lipnju 2016., Ministarstvo poduzetništva i obrta putem Odbora za vrednovanje i odabir projekata, odabire prema propisanim EU kriterijima, dva projekta iz dvije različite kategorije, koje nadalje prijavljuje na EU razinu do 1.7.2016., kada započinje natjecanje na EU razini. U drugoj fazi kvalificiranja za EEPA 2016 nagradu, Europska komisija odabire članove Europskoga žirija koji vrši odabir na EU razini.

Nagrada EEPA 2016 osmišljena je sa namjerom da se kroz primjere najboljih politika i praksi otvore nove mogućnosti koje mogu biti od koristi za lokalnu i regionalnu razinu s ciljem razvoja poduzetništva, zapošljavanja i zadržavanja stanovništva u njihovim sredinama.

U natječaju za dodjelu EEPA 2016 nagrade sudjeluje 28 zemalja članica Europske unije, Island, Norveška, Srbija i Turska.

Svi kandidati koje su za EEPA 2016 nagradu nominirale njihove zemlje će biti pozvani na Svečanost proglašenja pobjednika odnosno dodjele EEPA 2016 nagrada, koja će se održati 24. studenog 2016. u Bratislavi, u okviru trodnevne godišnje Skupštine malog i srednjeg poduzetništva. Inače se ova godišnja Skupština u organizaciji Europske komisije održava svake godine u onoj državi članici koja tog trenutka predsjeda Vijećem Europske unije. Skupština malog i srednjeg poduzetništva je događaj godine na razini EU koji je namijenjen europskom poduzetništvu i institucijama koje podupiru njegov razvoj. Okuplja široku paletu sudionika, od tijela i institucija država članica na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini te EU do poslovne, akademske zajednice i medija.

Na Svečanosti proglašenja pobjednika u Bratislavi, dodijelit će se EEPA 2016 nagrada pobjednicima u svakoj od ukupno šest kategorija. Dodatno, dodijelit će se i Velika nagrada žirija tzv. Glavnom pobjedniku odnosno onom kandidatu čiji je projekt – iz bilo koje od šest kategorija – ocijenjen kao najkreativniji i najpoticajniji za promociju poduzetništva i malog gospodarstva u Europi.

Od 2006. godine, EEPA nagrađuje izvrsnost u promicanju poduzetništva i malog gospodarstva na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Od tada do danas, kroz projekte koji su se natjecali na EU razini, potaknuto je osnivanje preko 10 000 novih tvrtki.

Prošle godine, po prvi puta, u uži izbor na EU razini odabran je i hrvatski projekt Grad Jastrebarsko – vaš grad s izvrsnim poslovnim okruženjem, koji je na Svečanosti proglašenja pobjednika EEPA 2015 u studenom 2015. u Luksemburgu, proglašen drugoplasiranim u kategoriji Poboljšanje poslovnog okruženja. Ovaj projekt primjer je izvrsnosti ne samo na hrvatskoj već i EU razini, a ključ njegova uspjeha je izgrađeno međusobno povjerenje i partnerstvo lokalne uprave i poduzetnika.

Za više informacija o Europskoj nagradi za promicanje poduzetništva:

–        Official EEPA Website – http://ec.europa.eu/growth/smes/support/enterprise-promotion-awards/index_en.htm

–        Promoting Enterprise Blog – http://blogs.ec.europa.eu/promotingenterprise/

–        EEPA Twitter (English) – https://twitter.com/EEPA_en

–        EEPA Facebook – https://www.facebook.com/European.Enterprise.Promotion.Awards

–        EEPA YouTube – http://www.youtube.com/user/PromotingEnterprise